Meglesz a böjtje az áprilisi nyárnak, erős lehűlés érkezik

2024. április 9. – 15:05

Meglesz a böjtje az áprilisi nyárnak, erős lehűlés érkezik
Virágzó magnólia a Gellért-hegyen – Fotó: Thüringer Barbara / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Elsőként szerdán éri el egy hidegfront nyugat-északnyugat felől az országot, amely nem vonul át, hanem itt oszlik majd fel fölöttünk, írja az Időkép.

A front a Dunántúlra erős, viharos széllel tör be, a legerősebb széllökések sebessége a 70-80 kilométer/órát is elérheti, emiatt a HungaroMet hat északnyugati megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A szél késő délutánról északkeleten is többfelé megerősödik. A hőmérséklet visszaesik, délután csak 14-20 fok várható, a leghűvösebb északnyugaton lesz. A Dunától keletre viszont 21-28 fokig melegszik a levegő, vagyis

nagyjából 15 fokos kontraszt jöhet létre az országon belül.

Ez a front még alig hoz csapadékot, csupán néhol nyugaton, északnyugaton és az Északi-középhegységben fordulhat elő kevés eső, zápor, így az aszály az Alföldön tovább fokozódhat.

Csütörtöktől a Dunántúlon is újra melegedés kezdődik, napközben 19–24, pénteken már 20-25 fok lesz jellemző. Hétvégén tovább melegszik az idő, szombaton 22-27, vasárnap 24-30 fok várható.

Az Időkép előrejelzése szerint azonban az áprilisi nyárnak jövő hét elején egy markáns hidegfront vethet véget, amely már többfelé hozhat jelentősebb mennyiségű csapadékot és akár 10-15 fokos lehűlést. Az érkezése egyelőre még bizonytalan, de a jelenlegi előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy hétfőre várható.

Éppen ma írtuk meg, hogy márciusban ismét megdőlt a globális melegrekord, ez volt zsinórban a tizedik hónap.

2024 harmadik hónapjában 1,68 fokkal volt melegebb, mint az iparosodás, azaz a fosszilis anyagok ipari mértékű égetése előtt.

Szakértők szerint, ha az év végéig nem csökken a globális hőmérséklet, akkor jövőre a klímaváltozás új, ismeretlen területére érünk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!