Tizenhárom halott ember ajánlását is begyűjtötte két éve egy képviselőjelölt, most pénzbüntetést kaphat

2024. április 8. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és pénzbüntetés kiszabását indítványozza egy férfi ellen, aki a 2022-es országgyűlési választásokon úgy indult jelöltként, hogy ehhez hamis ajánlásokat használt fel, írta az MTI.

A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint, a férfi egy budapesti választókerületben indult a 2022. április 3-ai országgyűlési választásokon, amihez hamis ajánlásokat is felhasznált.

A jelöltséghez legalább 500 érvényes ajánlásra volt szükség. A férfi néhány nap alatt több mint 700 aláírást szerzett 99 ajánlóívre, amelyeket le is adott a választási bizottságnak. Ezek alapján nyilvántartásba is vették, de utólag kiderült, hogy 52 aláírás nem a névtulajdonosoktól származik, 13 ajánlóként feltüntetett ember pedig már korábban meghalt.

Az ügyészség szerint a férfi, annak érdekében, hogy a választási bizottság az ajánlásokat érvényesnek fogadja el és ezáltal jelöltté válhasson, aláírásával valótlanul igazolta, hogy az íveken szereplő ajánlásokat személyesen ő gyűjtötte, és a felsorolt személyek ajánlása valós.ú

A férfi a választáson végül a leadott szavazatok kevesebb mint fél százalékát szerezte meg.

A Fővárosi Főügyészség a férfit a választás rendje elleni hamis adatok feltüntetésével elkövetett bűntettel vádolja, és azt indítványozza, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki – áll a közleményben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!