Informatikai hiba miatt esett ki két vonat a kalauz nélküli tesztidőszak első napján

2024. április 7. – 17:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton bejelentette a MÁV, hogy kalauz nélküli vonatokat indít a Pilisvörösvár és Rákos között közlekedő S76-os járaton. A Mávinform viszont vasárnap már azt írta, hogy az első jegyvizsgáló nélküli S76-osok egyike, a Pilisvörösvárról 7:52-kor induló vonat műszaki hiba miatt nem közlekedik, szúrta ki a 444.hu. Később kiderült, hogy a Rákosról 7:06-kor és 7:36-kor indulni hivatott S76-osok sem közlekedtek.

A MÁV egyelőre tesztüzem jelleggel vezette be a projektet két hónapig, az esetről pedig azt írta, hogy „a kalauz nélküli próbamenetek első napján egyes kora reggeli járatoknál a jármű fedélzeti berendezésében informatikai hiba lépett fel: a tesztidőszak épp az ilyen hibák beazonosítására és kijavítására szolgál. A hibát a vasúttársaság rövid idő alatt elhárította, további fennakadás ilyen okból már nem várható.”

Azt is írták, hogy a két hónaposra tervezett tesztidőszak folytatódik. „Az új, kalauz nélküli rendszerrel egyébként egyetlen járat teljes útvonalon való kimaradása, valamint két vonat rövidebb útvonalon való közlekedése hozható csak összefüggésbe: a reggeli kisforgalmú időszakban ugyanis a fenti informatikai hibán kívül más jellegű járműhibák is okoztak járatkimaradásokat. Ez az utasok számára természetesen nem vigasz, de a kalauz nélküli rendszer jövője szempontjából mégis fontos megjegyezni. A vasúttársaság az érintett járatok utasainak elnézését kéri” – magyaráza a MÁV.

A kísérlet alatt a vonalon lévő nagyobb állomásoknál egyébként indulás után szólnak majd az utasoknak, hogy nincs kalauz a vonaton. A kalauzok ugyanis nemcsak a jegyek ellenőrzésében vesznek részt, de a vonatok biztonságos elindulásában is segítenek a mozdonyvezetőknek, akiknek így még jobban oda kell figyelniük indulás előtt az ajtók becsukására. Ezenkívül a kalauz nélküli vonatokon a mozdonyvezető feladata lesz, hogy intézkedjen, ha műszaki rendellenesség történik, vagy rosszul lesz egy utas. Szintén nekik kell majd kezelniük a vonatokon lévő kerekesszék-emelő berendezéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!