Budapesti hivatali lakást és a bírói munka alóli felmentést is kaphat az OBT elnöke és elnökhelyettese

2024. április 3. – 11:30

Másolás

Vágólapra másolva

Budapesti lakás használatára lehet jogosult az Országos Bírói Tanács (OBT) nemrég megválasztott elnöke és elnökhelyettese – derül ki abból a törvénycsomagból, amit kedden nyújtott be Tuzson Bence igazságügyi miniszter, és amelyben igazságügyi tárgyú törvényeket módosítanak, írja a Hvg.hu.

Ebben szerepel többek között, hogy:

  • Az OBT elnöke és elnökhelyettese juttatásként budapesti lakóház vagy lakás használatára jogosult,
  • Az OBT elnökét és elnökhelyettesét e tisztségéből eredő feladatai ellátása érdekében mentesíteni kell a bírói munka alól.

Az OBT elnöke és elnökhelyettese csak akkor jogosult hivatali ház vagy lakás használatára, ha az ő vagy a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozójának nincs Budapesten ilyen ingatlana (az örökléssel, ajándékozással szerzett, haszonélvezeti joggal terhelt ingatlan nem számít).

Ezt az indokolhatja, hogy bár az OBT Budapesten működik, a február végén megválasztott elnöke, Szabó Péter a Győri Ítélőtábla polgári ügyszakos bírája, helyettese dr. Varga Rita pedig a Kaposvári Törvényszék polgári ügyszakos tanácselnöke.

A törvény rögzíti azt is, hogy az OBT „havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal által hivatalosan közzétett, a tárgyévet megelőző évre vonatkozó nemzetgazdasági havi átlagos bruttó kereset háromszorosa 35%-ának megfelelő összeget használhat fel” a lakás biztosítására. Ez a Hvg.u számításai szerint azt jelenti, hogy maximum 398 ezer forintot költhet a tanács erre a célra. Ebből már lehet nívós lakást biztosítani, igaz, ebbe az összegbe bele kell férnie a rezsinek („földgáz, villamos energia, ivóvíz, távhő, csatorna- és hulladékkezelési szolgáltatások”) is, amit szintén az OBT fizet.

A munkát érintő könnyítésről a törvényjavaslat azt írja, az OBT kibővített hatáskörei miatt az elnök és elnökhelyettes feladatai is nőttek, ami „folyamatos feladatellátást igényel”. Emiatt az elnöke és elnökhelyettes „mentesül a tárgyalási kötelezettség alól”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!