A Republikon nem tartja összeférhetetlennek a cég zuglói megbízásaival a fővárosi politika elemzését

2024. március 30. – 06:38

A Republikon nem tartja összeférhetetlennek a cég zuglói megbízásaival a fővárosi politika elemzését
A zuglói képviselő-testületi ülés – Fotó: Subits-Tóth Gergő / Zugló.hu

Másolás

Vágólapra másolva

A közvélemény-kutatással is foglalkozó Republikon Intézet Zugló önkormányzatának csak tanácsadói munkát végez, a kerületről azonban nem végeztek kutatást és nem tettek közzé elemzést sem – válaszolták a Telex kérdésére. A Republikon szerint a Zuglóval kötött szerződésük nem összeférhetetlen azzal, hogy a fővárosi önkormányzati szféráról rendszeresen közölnek elemzéseket.

Képviselői közérdekű adatkikérések szerint a szocialista és DK-s vezetésű zuglói önkormányzat rendszeresen szerződéseket köt a Republikon politikai elemző intézettel, amire négy év alatt (2020-2023 között) összesen 54 millió forintot költött.

Az egyik adatkikérő, Rózsa András helyi momentumos képviselő szerint van olyan szerződés, ami színleltnek tűnik, ezért azt vizsgáltatja jogászokkal, szükséges-e jogi lépéseket tenni az ügyben. A gyanút az alapozza meg szerinte, hogy az önkormányzat a témát feszegető hivatalos kérdésére azt válaszolta: a Republikon heti rendszerességgel személyes, valamint napi rendszerességgel telefonos illetve online meetingen tanácsadást végez nekik, ám mivel a megbeszélésekkel összefüggésben a megbízó önkormányzat nem igényelt írásos anyagot, ezért az nem is készült, azaz nincs.

Rózsa szerint az is összeférhetetlen, hogy a Republikon egyik munkatársa, Király Dávid, aki tanácsadóként Horváth Csaba polgármester kabinetjében is dolgozik, 2021-ben kapcsolattartó volt a két fél között.

Megkérdeztük a Republikont, nem tartják-e összeférhetetlennek azt, hogy rendszeresen megbízási díjat fogadnak el egy önkormányzattól, miközben pártatlan elemzőként politikai publikációkat tesznek közzé a fővárosi önkormányzati szféráról. A válasz szerint a Republikon Intézet – más hasonló tevékenységet folytató intézetekhez hasonlóan – egyaránt végez elemzői, kutatói és tanácsadói munkát. Zugló Önkormányzatával kapcsolatban azonban nem végeztek kutatást és nem tettek közzé elemzést sem, írták. Egy elemzéssel, kutatásokkal, kommunikációval foglalkozó intézet nem engedheti meg magának, hogy ne dolgozzon több partnerrel, ez azonban természetesen nem érintheti az elemzői munkát, tették hozzá.

Kitértünk arra is, nem tartják-e összeférhetetlennek, hogy egyik munkatársuk, Király Dávid egyszerre az önkormányzat tanácsadója is volt 2021-ben, ráadásul az önkormányzati részről kijelölt kapcsolattartó is. A cég válasza szerint külsős szakértő munkatársuk 2021-ben maga jelezte az összeférhetetlenséget, ezért nem is végzett kapcsolattartói tevékenységet a Republikon Intézet és az önkormányzat között, helyette az önkormányzat mást jelölt ki. A Republikonnál végzett külsős szakértői munkája során – épp az összeférhetetlenséget elkerülendő – nem foglalkozott zuglói ügyekkel. Végül érdeklődésünkre kiderült az is, hogy a Republikon Intézetnek más önkormányzattal nincs szerződése és nem állnak üzleti kapcsolatban a Fővárosi Önkormányzattal sem.

Megkerestük a zuglói polgármesteri hivatal sajtóosztályát, hogy miért költ a hivatal ilyen sokat kommunikációra, miután négy év alatt 54 millió forintot fizettek ki a Republikonnak, plusz 60 millió forintot a Publicus Intézetnek.

Az önkormányzat szerződött kommunikációs partnerei olyan szolgáltatásokat nyújtanak (stratégiai tanácsadás, közvélemény-kutatás, közösségi média), amelyek az itt élők véleményének folyamatos monitorozásával és becsatornázásával a zuglóiaknak nyújtott szolgáltatásainkat javítják, a zuglóiak érdekében végzett munkánkat segítik – áll az önkormányzat válaszában. Szerződéskötési gyakorlatuk transzparens, valamennyi kontraktus elérhető a zuglo.hu oldalon, közölték.

Az ügy főszereplői, Horváth Csaba és Rózsa András politikai ellenfelek a közelgő önkormányzati választások kampányában. Mindketten a zuglói polgármesteri székre pályáznak, Horváth Csaba az MSZP-DK, Rózsa András pedig a Momentum színeiben.

Ide vonatkozó közlés még, hogy lapunk a megalakulása óta rendszeresen közli a Republikon közvélemény-kutatási eredményeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!