Sulyok Tamás: Magyarország Izrael legjobb barátja Európában

2024. március 28. – 17:09

Másolás

Vágólapra másolva

Sulyok Tamás csütörtökön telefonbeszélgetést folyatott Jichák Hercog izraeli államelnökkel – derül ki a Sándor-palota csütörtöki sajtóközleményéből.

A közlemény szerint a két államfő áttekintette a legfontosabb kétoldalú és világpolitikai kérdéseket. A magyar köztársasági elnök hangsúlyozta,

hogy Magyarország Izrael közeli szövetségese és legjobb barátja, stratégiai partnere Európában.

A magyar államfő kifejezte együttérzését az október 7-i támadás áldozatai hozzátartozóinak és Izrael Állam valamennyi polgárának, és reményét fejezte ki a béke mihamarabbi megteremtése iránt – írják.

A magyar köztársasági elnök szerint Izraelnek elidegeníthetetlen joga saját szuverenitásának és állampolgárai biztonságának a megvédése.

„Izrael melletti kiállásunk egyik elvi alapvetése a holokauszt borzalmaiból levont következtetés, mely szerint szükség van egy erős zsidó nemzetállamra, amely garantálja, hogy ilyen tetteket senki, soha többé ne követhessen el”

– áll a közleményben.

Sulyok Tamás közölte az izraeli államelnökkel, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli az antiszemitizmus minden formáját.

Sulyok kiemelte, hogy Magyarország számára fontos a holokauszt emlékezete, és ennek minden téren tanújelét is adta és adja. Ennek következtében itthon nemcsak az emlékhelyek, a zsinagógák és a temetők őrzik méltóképp az évszázados zsidó kultúrát, de a reneszánszát élő magyarországi zsidó közösség is összeköti a két országot – írják.

A két államfő kölcsönösen meghívta egymást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!