Magyar politikusokat is pénzelhettek Moszkvából, hogy oroszbarát propagandát terjesszenek az unióban

2024. március 28. – 07:29

Másolás

Vágólapra másolva


A cseh titkosszolgálatnak sikerült lelepleznie azt a propagandahálózatot, amin keresztül Moszkva magyar, német, belga, francia, holland és lengyel politikusokat is pénzelhetett azért, hogy oroszbarát propagandát terjesszenek az EU-ban – írja Hvg.hu a német Spiegel és a cseh Deník N alapján. Az összegek fedezték a közelgő európai parlamenti választásról szóló kampányok költségeit.

Petr Fiala cseh miniszterelnök szerdán újságíróknak azt mondta, az oroszbarát hálózat a prágai székhelyű Voice of Europe híroldalon keresztül terjesztette a propagandát. Olyan politikusok nyilatkozatait tették közzé, akik azt hangoztatták, hogy az unió állítsa le Ukrajna támogatását az Oroszország ellen vívott háborúban. A Deník N azt írta, a Voice of Europe szerda este már nem volt elérhető.

Fiala szerint a cseh biztonsági információs szolgálat (BIS) megállapította, hogy a hálózat tevékenysége „súlyos következményekkel jár Csehország és az EU biztonságára nézve”. Fiala hozzátette, hogy a hálózat tevékenysége az Európai Parlamentig is eljutott. Csehország felvette szankciós listájára a Voice of Europe-ot és annak feltételezett támogatóit is.

A Spiegel arról is beszámolt, hogy a propagandaoldal mögött állítólag egy ukrán oroszbarát oligarcha, Viktor Medvedcsuk áll, aki az orosz elnök, Vlagyimir Putyin közeli barátja. Medvedcsuk arra használta a Voice of Europe-ot az unió több tagállamában, hogy „az európai parlamenti választásokon induló jelöltek közül kiválasztott személyeknek titkos pénzügyi támogatást nyújtson”, és Ukrajnával szembeni „propagandatevékenységeket támogassanak”.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!