BRFK: Soha nem volt olyan kevés lakásbetörés Budapesten, mint tavaly

2024. március 27. – 15:19

BRFK: Soha nem volt olyan kevés lakásbetörés Budapesten, mint tavaly
Terdik Tamás, Budapest rendőrfőkapitánya beszél a Fővárosi Közgyűlés ülésén – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Elkészült a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) éves beszámolója, amiből többek közt kiderült: csökkent az emberölések száma a fővárosban, és az is, hogy soha nem volt még olyan kevés lakásbetörés, mint tavaly.

„Intenzív évünk volt” – mondta a beszámolóval kapcsolatban a Fővárosi Közgyűlés ülésén Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány. A tavalyi évről elmondta, hogy összesen 40 ezer bűncselekmény történt a fővárosban, ami 2 százalékos emelkedés a korábbi évhez képest. Kevesebb, összesen 35 emberölés történt Budapesten, ezek közül az összeset felderítették. Csökkent a kocsilopások, a rablások és a lakásbetörések száma is. Utóbbi 15 százalékkal, kevesebb mint ezer betörés történt, soha nem volt még ilyen kevés Budapesten.

A rendőrfőkapitány elmondta, hogy bár a közterületi jelenlétük mértéke csökkent, ez nem látszik meg a számaikon. Kiemelte, hogy figyelmet fordítanak a belvárosra a szórakozó turisták és fiatalok miatt, hétvégén extra szolgálatot is teljesítenek. Időnként 100-150 résztvevővel komplex rendészeti akciót is végrehajtanak. Tavaly összesen 201 ezer bejelentés érkezett a BRFK-hoz, ami azt jelenti, hogy minden negyedik bejelentés ide érkezik az országban. Ennek ellenére is 12 perc az átlagos kiérkezési idejük, ami az ország egyik legjobbjának számít.

Terdik kiemelte tavalyról 23 milliárd értékű kokain lefoglalását, illetve a tavaly februári durva támadássorozatot, amit „antifasiszta érzelmű körök” követtek el, öt helyszínen, 20 elkövetővel. Közülük mindenkit azonosítottak, három személyt külföldön fogtak el, 17 ember ellen pedig nemzetközi elfogadóparancs van. Rendezvényekből összesen 3240 volt, nagy része sportesemény, de voltak tüntetések, megmozdulások is. Ezeket szinte mindig biztosítják, a több mint ezer eseményből csak 13-at tiltottak le valamilyen okból.

A személyi sérülések és a halálos balesetek számában is csökkenés volt, 43-an vesztették életüket tavaly a fővárosi utakon. „Határozottan nem vagyok elégedett ezzel a számmal” – mondta Terdik. Ezeknek a baleseteknek számát negatív pályára szeretné állítani, ehhez összefogást sürgetett a társszervekkel. Arról beszélt, hogy az ő felelősségük a sebességmérés, az úgynevezett „pofátlanítás”, és az ittas vezetők kiszűrése is. Az illegális gyorsulási versenyek ellen zéró toleranciát hirdetett Terdik, különösen az Árpád hídi baleset után. A rendőrfőkapitány szerint ezeknek nincs helye Budapest közútjain, dolgoznak, hogy még hatékonyabb tudjanak fellépni ellenük.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság éves beszámolója ide kattintva teljes terjedelmében is olvasható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!