Ötpárti támogatással indul a nagykanizsai polgármesteri címért a DK-s Horváth Jácint

2024. március 27. – 15:58

Másolás

Vágólapra másolva

Horváth Jácintot, a Demokratikus Koalíció jelenlegi önkormányzati képviselőjét jelöli polgármesternek Nagykanizsán a pártja mellett az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik – jelentette be Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője szerdán.

Az öt párt közösen megalkotta az Éljen VárosuNk! Egyesületet (ÉVE), Horváth ennek lesz a jelöltje hivatalosan az MTI beszámolója szerint. Dobrev a bejelentéskor azt mondta, ha június 9-én megválasztják Horváth Jácintot, „végre olyan polgármestere lesz a városnak, aki nem a Fidesz pártközpontjának utasításait fogja végrehajtani”, és hangosan tiltakozik, ha egy döntés a város érdekeivel ellentétes lenne. Horváth Jácint Balogh László (Fidesz) jelenlegi polgármestert fogja kihívni a júniusi választáson.

Az ellenzéki polgármesterjelölt a sajtótájékoztatón arról beszélt, csak közösen tudják elérni a változást Nagykanizsán, és meggyőződése, hogy a közgyűlési többség mellett a polgármesteri tisztséget is elnyerik. Megvan a bizalom, a támogatás az együttműködő pártok részéről, amelyek egyfős többséggel és a hátráltatás ellenére is eredményeket tudnak felmutatni. Mint mondta, 18 éve mindig fideszes volt a polgármester, ez idő alatt nagyon sok ember hagyta el a várost és számos munkahely szűnt meg. Horváth szerint azokat a városokat tekintik példának Magyarországon, ahol az ellenzék adja a polgármestert, és így is sikeresek tudnak lenni, mert Nagykanizsán is egységben és felelősséggel kívánnak dolgozni a városért.

Zalát (a magyar megyek leginkább elöregedett megyéjét) politikai szempontból a Választási Földrajz külön cikkben elemezte. Ebből kiderül az is, hogy a 2022-es országgyűlési választáson sima vereséget szenvedett Horváth Jácint a Nagykanizsa központú országgyűlési választókerületben, ugyanakkor ha csak a nagykanizsai szavazókörök eredményeit vesszük alapul, mindössze 189 szavazattal kapott ki a Fidesz jelöltjétől.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!