A Momentum benyújtja a parlamentnek az Isztambuli Egyezményt ratifikálásra

2024. március 27. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum benyújtja a parlamentnek a nők elleni és a családon belüli erőszak megakadályozásáról szóló Isztambuli Egyezményt ratifikálásra – írja Donáth Anna, a párt elnöke Facebook-posztjában.

Az Isztambuli Egyezmény a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló átfogó nemzetközi egyezmény, célja az áldozatok védelme és az elkövetők büntetlenségének megszüntetése. Egyértelműen kimondja, hogy a nők elleni és a családon belüli erőszak nem magánügy. Bűncselekményként határozza meg többek közt a kényszerházasságot, a fenyegető zaklatást, a kényszerabortuszt és kényszersterilizálást.

Az Isztambuli Egyezmény ratifikálása azután vált ismét aktuálissá, hogy Varga Judit korábbi igazságügyminiszter verbális és fizikai erőszakról írt abban a posztban, amelyben a volt férje, Magyar Péter nyilvánosságra hozott hangfelvételére reagált. Eközben Vargát többen a családon belüli és kapcsolati erőszak ellen létrejött Isztambuli Egyezmény elutasítása miatt kérik számon.

Varga Judit igazságügyi miniszter korábban így indokolta a kormány elutasító álláspontját: „Az Isztambuli egyezmény politikai hiszti. A nők helyzete a legjobb állapotban van Magyarországon, nem kell választani a család és munka között, a kormány fellép a családon belüli erőszak ellen is. Az áldozatsegítésben, szociális és családpolitikában minden védelem adott.” Donáth Anna azt írja posztjában, hogy személyesen is vitázott erről Varga Judittal.

„A Momentum évek óta követeli az Isztambuli Egyezmény ratifikálását. Zéró toleranciát hirdetünk a családon belüli erőszakkal szemben” – zárja posztját a párt elnöke, aki szerint ha valamikor, akkor most eljött az idő, hogy a kormány is belássa ennek szükségességét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!