Karsai Dániel a Fidesz elutasító szavazásáról: Nem értem, mitől félnek

2024. március 26. – 19:41

Másolás

Vágólapra másolva

Nem lesz parlamenti vita sem az eutanáziáról, miután az erről szóló bizottsági ülésen a fideszes többség leszavazta a kezdeményezést, amelynek előmozdítása érdekében a gyógyíthatatlan beteg Karsai Dániel is megjelent – közölte az RTL. „Tegnap sem voltam benne biztos, hogy ma el tudok jönni. Most, hogy önökkel beszélek, mindkét combom nagyon komolyan görcsöl, fáj” – mondta az alkotmányjogász, aki kerekesszékben érkezett az egészségügyi bizottság ülésére, hogy támogassa Szabó Tímea törvénymódosító javaslatát. A Párbeszéd társelnöke azt kívánta elérni, hogy ne legyen bűncselekmény, ha valaki közreműködik egy gyógyíthatatlan beteg kérésére a kegyes halál elősegítésében.

Az amiotrófiás laterálszklerózissal (ALS) diagnosztizált Karsai állapota egyre romlik. Betegsége az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával jár. A gyógyíthatatlan betegség végül a légzőizmok leállásához vezet, ez okozza a beteg halálát.

Hogy a 46 éves Karsai Dániel állapota milyen sokat romlott két év alatt, azt ebben a megrázó videóban mutatta meg – és sajnos azóta még korlátozottabban tud mozogni:

Karsai régóta küzd azért, hogy legális lehetősége legyen az aktív eutanáziára, aminek biztosítása szerinte alkotmányosan is alátámasztható: „Az emberi méltóság sérthetetlen alapjog” – mondta az alkotmányjogász, aki szerint nem sérülne az alaptörvény, ha gyógyíthatatlan, halálos betegként dönthetne arról, hogyan fejezze be életét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!