A II. kerület visszavonta a gyerekeket molesztáló egykori pap kitüntetését

2024. március 26. – 18:19

Másolás

Vágólapra másolva

Visszavonta II. kerület Sz. Balázs katolikus pap 2012-es kitüntetését, miután Pető Attila felhívta a kerület figyelmét arra, hogy a papot 2016-ban laicizálták a Vatikánban, miután kiderült, hogy több fiatalt is abuzált.

Az ügyről még a Szemlékek számolt be először, most pedig Pető Attila posztolt arról a Facebookon, hogy nemrég találkozott Örsi Gergely II. kerületi polgármesterrel, kedden pedig zárt ülésen a képviselő-testület megfosztotta Sz. Balázst a Gyermekekért díjtól. A Pető által leírtakat Gyülvészi András, a kerület közösségi kapcsolatok igazgatója megerősítette a Telexnek.

„Ez a mai döntés nemcsak számomra megerősítő, hanem más áldozatok felé is bátor és fontos gesztus. Egy szimbolikusan odanyújtott segítő kéz, amire ezekben az időkben talán nagyobb szüksége van minden áldozatnak, túlélőnek. Egy üzenet, hogy nem tehetnek meg mindent velük, hogy a kiállásuknak, a bátorságuknak igenis lesz gyümölcse” – írta Facebook-oldalán Pető.

A pap Petőt tizenhárom éves korától kezdve pár évig szexuálisan zaklatta. Pető többször próbálta elérni, hogy a papot foglalkoztató Esztergom-Budapesti Főegyházmegye kivizsgálja az ügyét, de kezdetben ennek semmilyen következménye nem volt, csak évekkel később, további áldozatok jelentkezése után, 2016 végén tiltották el a papi hivatástól.

A II. kerület 2006 és 2019 alatt fideszes vezetésű volt, a polgármester Láng Zsolt volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!