Két év felfüggesztettet kapott a 200 milliós csalással vádolt volt újszentiváni polgármester bűntársa

2024. március 25. – 20:45

Két év felfüggesztettet kapott a 200 milliós csalással vádolt volt újszentiváni polgármester bűntársa
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Két év felfüggesztett börtönt, valamint egy egymillió forintos pénzbüntetést kapott az a nő, aki cégvezetőként majd adminisztrátorként részt vett abban a költségvetési csalásban, ami 2017 és 2019 között történt a Szegedtől 8 kilométerre lévő, 1900 főt számláló Újszentivánon. Az esetet a település akkori, függetlenként regnáló polgármesteréhez, Putnik Lázárhoz kötik, az ügyészség szerint négy társával egy munkásszálló építése során okoztak jelentős vagyoni hátrányt az államnak, több mint 200 millió forintot csalva el.

Hétfőn az önkormányzat akkori pénzügyi ügyintézője, az egyik érintett cég két vezetője és egy berendezéseket szállító cég vezetője állt a bíróság elé Szegeden. A volt polgármester nem, neki időközben új ügyvédje lett, így az ő előkészítő ülését elnapolták.

A vád szerint Putnik és társai 2017 júliusában nyújtottak be támogatási kérelmet a kormányhivatalhoz egy négy épületből álló, összesen 80 fős munkásszállás megépítésére és annak üzemeltetésére. Újszentiván önkormányzata meg is kapta a 222 millió forintos vissza nem térítendő támogatást, utólagos elszámolással, de az ügyészség úgy tartja, hogy a vádlottak már a pályázat benyújtásakor tudták, hogy a megjelölt összegnél jóval alacsonyabb áron is megoldható a beruházás.

A közbeszerzés során aztán egy olyan cég nyert generálkivitelezőként, amit a polgármester irányított, és amit azért vontak be, hogy magasabb összegben számlázhassanak az önkormányzat felé. A túlárazás mértéke több mint 100 millió forint volt, a fiktív számlákat Putnik nyújtotta be a kormányhivatalnak.

A berendezéssel kapcsolatban is ment a túlárazás, mintegy 23 millió forint értékben. A megszerzett pénz egy részéből aztán a településvezető egyik cége vett vadászházat, egy másik része pedig egy szintén hozzá köthető helyi szövetkezethez került, de társasházakat is építettek belőle a településen.

A volt polgármestert és társait

bűnszövetségben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás bűntett elkövetésével vádolják.

Beismerés esetén a másod- és harmadrendű vádlottakra 5-5 év börtönt kért az ügyészség, valamint pénzbüntetés mellett közügyektől eltiltást. Az ötödrendű vádlottra pénzbüntetést.

Hétfőn senki sem tett vallomást, a negyedrendű vádlott, az adminisztrátorként dolgozó nő kivételével mindenki tagadta a bűnösségét. Ő korábban már egyezséget kötött az ügyészséggel, ötvenmillió forintot meg is térített az állam felé az elcsalt pénzből. Rá két év börtönt kért a vád öt évre felfüggesztve, és egymillió forint megfizetését a valamivel több mint félmillió forint bűnügyi költség mellett.

Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex
Fotó: Ocskó Ferenc / Szegeder / Telex

Bár az egyezségben leírva nem szerepelt, az ügyész és a védelem is szerette volna elérni, hogy a nő előzetes mentesítést is kapjon. Eszerint, ha elmarasztaló ítélet is születik, az nem fog szerepelni az erkölcsi bizonyítványában, így továbbra is betölthet cégben vezető tisztséget, nem esik el jelenlegi állásától. Erre az előkészítő ülés keretei között a bíróság nem látott lehetőséget, ezért tárgyalást írt ki, amit rövid szünet után meg is tartottak.

A nő végül két év börtönt kapott öt évre felfüggesztve, valamint egymillió forint pénzbüntetést. Az ítéletet a bíró azzal magyarázta, hogy a vádlott korábban együttműködő volt, nemcsak magára, de társaira is kiterjedő, részletes vallomást tett.

„Ötvenmillió nagy összeg ahhoz, hogy azt önkéntesen teljesítse a vádlott”

– utalt ezzel arra, hogy a befizetett pénzzel jelentősen enyhült az államnak okozott kár mértéke. A vádlott az előzetes mentesítést is megkapta, így az erkölcsi bizonyítványa tiszta marad.

Az újszentiváni önkormányzat polgárjogi eljárásban egy kártérítési igényt is benyújtott a vádlottak felé. Ennek összege 102 millió forint, amit a védelem és az ügyészség sem tartott jogosnak, mondván, nincs lehetősége egy önkormányzatnak egy az állam sérelmére elkövetett bűntett esetén kártérítést kérni.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!