A DK-s Perlai Zoltán nyerte az előválasztást Budafok-Tétényben

2024. március 24. – 16:22

Másolás

Vágólapra másolva

Perlai Zoltán nyerte a XXII. kerületi, azaz budafok-tétényi ellenzéki előválasztást. A Demokratikus Koalíció (DK) parlamenti képviselője, Varju László jelentette be a Facebookon az eredményt Perlai mellett állva, aki szintén szót kapott, megköszönte mindenkinek a munkát és szavazatot, valamint jelezte, elég szoros eredmény született.

Egy ideig nem lehetett tudni, melyik jelölt pontosan hány szavazatot, hány százalékot ért el, de délután 5 óra előtt befutottak a számok: Perlai 1915, a momentumos Havas Gábor pedig 1834 szavazatot szerzett.

A Facebookon Havasi is elismerte vereségét, szintén kitért a szoros eredményre, és gratulált ellenfelének. Azért hozzátette: „Ilyen nehéz körülmények között, amikor minden más ellenzéki párt és a Fidesz is ellenünk kampányolt, a szoros eredmény maga is győzelemmel ér fel.”

A DK maga is reagált egy közleményben az eredményre. Többek közt azt írták, köszönik „az MSZP-nek, a Párbeszédnek, az LMP-nek és a Jobbiknak is, amiért Perlai Zoltán a közös jelöltünkként állhatott rajthoz”. Hozzátették, hiszik, hogy nincsenek vesztesei az előválasztásnak, mivel a legesélyesebb jelölt indítása a cél, mindezek miatt Havasinak is gratuláltak.

Hogy lett ebből előválasztás?

Ugyan a 2019-es önkormányzati választások előtt több helyen, illetve a 2022-es országgyűlési választások előtti évben is tartott az ellenzék előválasztásokat, mostanra megkopott ennek a műfajnak a renoméja. Mint korábbi cikkünkben is írtuk, a XXII. kerületben március 21. és 24. között, csütörtöktől vasárnapig lehetett szavazni arról, ki legyen a fideszes polgármesterjelölt, Karsay Ferenc kihívója.

2019-ben a momentumos Havasi mindössze 312 szavazattal kapott ki a kormánypárti Karsaytól úgy, hogy még egy harmadik jelölt is indult, aki 1181 voksot kapott. Tehát az ellenzék jó eséllyel indulhat június 9-én Budafok-Tétény polgármesteri székéért. A Momentum márciusban bejelentette, hogy a korábbi mentőápoló Havasit indítaná, csakhamar a DK is bejelentette jelöltjét, Perlai Zoltánt, aki amúgy 2002 óta tagja a kerületi képviselő-testületnek. Perlai mögé elvileg beállt az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, sőt a Jobbik is.

Havasi és Perlai, valamint a mögöttük álló pártok végül előválasztásban egyeztek meg. Ezen előzetes regisztráció után online, illetve hat helyszínen személyesen lehetett részt venni. Havasi korábban azt mondta a Telexnek, egy közvélemény-kutatás szerint ő esélyesebben győzne Karsay ellen, míg Perlai azt hangsúlyozta, hogy Havasival ellentétben neki vannak XXII. kerületi gyökerei. A 12 választókörzet képviselőjelöltjeiről a pártok már megegyeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!