Elege lett egy magyar mezőgazdásznak, átalakította inkább a pajtát, hogy beférjen az MR-gép

2024. március 23. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Magán MR-vizsgálót nyitott egy vállalkozó Szanyon, a Deutsche Welle videója alapján azért, mert öt-hat éve bejelentkezett a magyar egészségügy tb-alapú ellátására, de 6-12 hónapos várólistával kellett szembesülnie.

Az eredetileg mezőgazdasági vállalkozóként dolgozó férfi ezért úgy döntött, hogy átépíti a pajtát és a gazdasági épületet, majd ezekben egy többszázmillió forint értékű MR-berendezést állít munkába.

A helyiek szerint a nyitás óta folyamatosan jönnek a diagnózis központba, mert, ahogy mondják, olyan hosszúak a tb-alapú várólisták, hogy azt nem akarja senki kivárni. A vállakozó három napon belül garantálja a vizsgálat elvégzését, van is ennek ára: egy-egy vizsgálat 50-100 ezer forintba kerül.

A DW meg akarta kérdezni a vállalkozót is arról, hogy milyen finanszírozási konstrukcióban működteti az üzemet vagy nem tart-e a jogszabályok hirtelen változásától, de a férfi elállt a nyilatkozástól arra hivatkozva, hogy

„Fidesz-szavazóként nem a Deutsche Wellével van baja, hanem a médiapartnereik felületein nem szeretne megjelenni.”

A DW riportja bemutatja emellett a rákospalotai önkormányzati rendelőt is, amely a főváros támogatásával be tudott szerezni egy CT-t. Ahogy a videóban nyilatkozó egyik orvos összefoglalja: „ma már az a legnagyobb probléma, hogy hiába mondom azt, hogy tessék nyugodtan elmenni az Uzsokiba, mire odamegy a beteg, hogy időpontot kapjon, addigra ki van írva (…), hogy orvoshiány van, nővérhiány van, nem tudják fogadni”.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!