Kiterjesztik, hogy kiknek járhat honvédségi védelem

2024. március 22. – 11:04

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent rendelet kiterjeszti, hogy kikre vonatkozhat a honvédségi védelem – írja a Hvg.hu.

A Honvédelmi Minisztérium cikkünk megjelenése után közleményben azt írta, hogy „a sajtóban megjelent hírekkel szemben a csütörtökön megjelent kormányrendeletmódosítás egyszerű jogtechnikai módosítás, nem jelenti sem a védett személyek számának, vagy azzal kapcsolatban a Honvédség feladatainak bővítését sem”.

A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló eddigi jogszabály szerint a vezérkari főnök egyes felső vezetők „házas- vagy élettársa és gyermeke részére biztosítja a Honvédségnek a felkészített erőkkel védett személyek személykísérésében való részvételéhez szükséges személyi és technikai feltételeket”.

Az új rendelet ezt kiterjeszti a Polgári törvénykönyv szerinti hozzátartozókra is.

Ide tartoznak a szülők, testvérek, „az egyeneságbeli rokon házastársa, a házastárs egyeneságbeli rokona és testvére, és a testvér házastársa”, vagyis például sógorok, vők és menyek, apósok és anyósok is – írja a Hvg.hu.

Sőt az új rendelet a vezetők „által kijelölt közreműködőre” is vonatkozik.

Az érintett vezetők a köztársasági elnök, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök, a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója (Orbán Balázs), a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója (Bíró Marcell), az államtitkárok és a kormánybiztosok.

A rendelet péntektől lép hatályba.

(A cikket utólag frissítettük a Honvédelmi Minisztérium közleményével.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!