Lázár volt gimnáziumi évfolyamtársa alatt központosították a MÁV-Volán-csoport beszerzéseit

2024. március 21. – 07:28

Másolás

Vágólapra másolva

A piaci nagyvállalatok mintájára költséghatékonyabbá szeretnék tenni a működést, ezért a MÁV-Volán-csoport back office tevékenységeit egy helyre központosították, a humán, gazdasági, informatikai szolgáltatást is nyújtó MÁV SZK Zrt.-hez, továbbá a költséghatékonyság mellett a cégcsoport beszerzéseinek átláthatóbbá és gyorsabbá tétele, valamint a piaci verseny erősítése, kiszélesítése, transzparensebbé tétele is vezérelte a központosítást – lényegében ezt közölte a MÁV-csoport a 24.hu-val azután, hogy a lap megkereste Lázár János minisztériumát a tárca alá tartozó állami vállalatok beszerzései miatt.

Ahogy azt a lap írja, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. vezérigazgatója Bada János, Lázár János volt gimnáziumi évfolyamtársa, akit a miniszter 2023-ban nevezett ki a vállalat élére úgy, hogy előtte nem igazán rendelkezett nagyvállalati vezetői tapasztalattal. Az ügyvéd a tulajdonosa annak a Promenád24 nevű portálnak is, amely februárban élesen bírálta Navracsics Tibort, amiért állítólag túlságosan baráti kapcsolatot ápol Márki-Zay Péterrel. Ekkor a Promenád24 mögött Bada mellett Rákay Philip is állt, aki többségi tulajdonosa volt a portált kiadó Dél-alföldi Média Centrum Kft.-nek. A Navracsicsot ért támadás után azonban bejelentette, hogy eladja a tulajdonrészét, és március 7-én ki is szállt belőle.

A 24.hu azt írja, hogy a MÁV-csoporthoz tartozó, központosított cégek jogköreit gyakorlatilag elvették, így a mozdonyalkatrésztől a gumiabroncson át az üzemanyagig minden vásárlás és eszközbeszerzés miatt a MÁV SZK-nál kell leadniuk a rendelést. Azt, hogy pontosan mely cégeket szervezték be a vállalat alá, nem tudni, mert erre a MÁV-Volán-csoport nem válaszolt.

Mindenesetre az átszervezéssel az érintett vállalatok személyi állománya is a MÁV SZK-hoz került, ez a 24.hu szerint 700-800 főt jelent. A vállalat az Opten cégadatbázis szerint jelenleg 3717 főt foglalkoztat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!