Balog Zoltán egyetértett a 2012-es, bicskei gyermekotthonról készült ombudsmani jelentéssel

2024. március 20. – 08:49

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival – írta a jelenlegi ombudsman, Kozma Ákos. Orosz Anna országgyűlési képviselő azt kérdezte, hogy az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kapott-e akkor bármilyen visszajelzést az akkori alapjogi biztos, Szabó Máté bicskei gyermekotthonról készült, 2012-es jelentésére a Balog Zoltán által vezetett minisztériumtól.

2012-ben az akkori ombudsman, Szabó Máté jelezte Balog minisztériumának a bicskei gyermekotthonban tapasztalt visszaéléseket, a gyermekvédelmi rendszer hiányosságait. A 24.hu beszámolója szerint Orosz Anna a mostani ombudsmant, Kozma Ákost arról is kérdezte, hogy a 2012-es jelentés után tett-e valami érdemit Balog Zoltán volt minisztériuma azért, hogy megszüntesse azokat.

A Momentum képviselője arra is kíváncsi volt, hogy a minisztérium tett-e bármilyen intézkedést, és ha igen, akkor mit. Kozma válaszában közölte, hogy „a minisztérium egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival, mely szerint a vizsgálattal érintett ügyben a gyermekek törvényes képviseletét az intézménytől független személynek kellett volna ellátnia”.

Kozma válasza szerint a minisztérium az ombudsman ajánlásainak úgy tett eleget, hogy „felhívta a szociális és gyámhivatalok útján a gyermekvédelmi szakemberek figyelmét a jelzési és együttműködési kötelezettség jelentőségére” és „a gyám és a gyámolt gyerekek közötti érdekellentét feloldását a gyermekvédelmi gyám jogintézményének bevezetésében látta, bevezette a gyermekvédelmi gyámságot 2014-től”.

2012-ben Szabó Máté egyébként a legfőbb ügyészt is felkérte, hogy jelentését ismertesse az irányítása alá tartozó, a nyomozás törvényességi felügyeletét ellátó ügyészi szervekkel. Felhívta a figyelmet: „az eljárásban gyanúsítottként részvevő igazgatóval hosszú évek óta munkakapcsolatban álló, vele alá-fölérendelt viszonyban lévő igazgatóhelyettes gyakorolta az érintett gyermekek tekintetében a törvényes képviselő jogokat, a gyermekek és a törvényes képviseletüket ellátó személy közötti érdekellentét nem volt kizárható”. Arra is figyelmeztetett, hogy az érintett gyermekek törvényes képviseletére a bicskei gyermekotthon igazgatójától, Vásárhelyi Jánostól független, eseti gondnok kirendelése lett volna indokolt.

Orosz Anna a belügyminiszternél pedig arról érdeklődött, 2012-ben indult-e átfogó vizsgálat a bicskei gyermekotthonban. Választ Rétvári Bencétől kapott, aki hosszú válasza végén leírta: négy évvel az ombudsmani jelentés után, 2016-ban Balog miniszter kezdeményezésére függesztették fel Vásárhelyi Jánost.

K. Endre kegyelmi botrányának kirobbanása után Balog Zoltán is szorult helyzetbe került, a Direkt36-nak és a Telexnek ugyanis több, egymástól független kormányzati, illetve az államfői hivatalhoz közel álló forrás azt állította, hogy a kegyelmi ügyben fontos szerepet játszott Novák tanácsadójaként és régi mentoraként. Balog ezek után hosszas huzavona után visszalépett zsinati elnökként, a Dunamelléki Egyházkerület püspökeként azonban maradt az egyház egyik fontos pozíciójában. Erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!