Karácsony Gergely szerint a belgrádi példa alapján nem sok jót ígér a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj

2024. március 19. – 17:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Nemrég jártam Belgrádban, megnéztem, mit okoz az ottani, Emirátusokból érkező beruházás: romló levegőminőség, elképesztő hőség nyáron, használhatatlan rakpart” – írta Karácsony Gergely a Facebook-posztjában arról, hogy hogyan is sikerült a szerb fővárosban a Rákosrendezőre is tervezett mini-Dubaj projekt.

Karácsony szerint Belgrádban is ugyanaz a befektető építkezett, mint amit a Rákosrendezőre hozna a kormány. A főpolgármester a Ne davimo Beograd urbanista mozgalommal beszélt a negyedről, akik szerint az ottani beruházás nem hozott túl sok jót a belgrádi lakosságnak.

Nyaranta állítólag akár 2-3 fokkal többet mérnek a környéken, amióta felhúzták a negyedet. Ennek oka, hogy az aszfaltozott területek hőcsapdaként működnek, és a magas épületek falként magasodva fogják le a friss szelet a folyókról. Az épületek közé pedig nem sok fát lehet ültetni, mivel a föld alatt mélygarázsok vannak.

Karácsony szerint nyomasztó az épületek külleme, mindezért pedig közel 2 millió forintos négyzetméterárat kérnek. A lakások vásárlóinak emellett azt ígérték, hogy könnyen le lehet majd jutni a partra, ami azonban úgy lett kiépítve, hogy nem nagyon lehet a vízhez érni.

A főpolgármester leírása alapján a közlekedés szempontjából is problémás a negyed felhúzása: egyrészt megszüntették a közeli vasútállomást, ami miatt több a kocsi az utakon, másrészt rengeteg hangos teherautó jár fel-alá a környéken.

Ahogy Belgrádba, úgy Budapestre is terveznek a negyedbe egy plázát. A szerb civil szervezet szerint azonban az új bevásárlóközpont „katasztrofális hatással volt a helyi kiskereskedelemre”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!