MOK: Hosszú a várakozási idő, méltatlanok a körülmények, leterheltek a mentősök az új ügyeleti rendszerben

2024. március 18. – 11:21

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Orvosi Kamara szerint sok probléma van az új ügyeleti rendszerrel, 25 pontos kérésüket eljuttatták a Belügyminisztériumnak – írja a Népszava.

Többek között munkaszüneti napokon több ügyeleti pont megnyitását, tiszta és szellőztethető vizsgálókat, egyértelmű betegutakat, és a fogyóeszközök rendszeres pótlását is kérik a március elején elküldött frissített levelükben.

A lap szerint a korábbiaknál harmadával kevesebb ügyeleti pont működik, ez több helyen megnövekedett várakozást, hosszú betegsorokat vagy indokolatlan mentőküldést okoz. Szerintük sokszor 1,5-2 órát is kénytelenek várni lázas gyerekükkel a szülők, mire orvossal találkozhatnak. Sok orvos hagyta el a praxisát tavaly óta, így a nappali ellátás is romlott. A MOK javaslata erre a problémára, hogy az ünnepnapokon több ügyelet működjön párhuzamosan dolgozó orvosokkal és teljes személyzettel.

A kamara szerint számos esetben méltatlan körülmények között kell fogadniuk a betegeket, és kérik, hogy minden ellátó külön vizsgálóban dolgozhasson. Példának a győri ügyeleti pontot említik, ahol

a két felnőtt rendelőt csak egy függöny választja el. Ha egyidejűleg mindkettőben van páciens, lehetetlen minőségi munkát végeznie az orvosnak, ráadásul a helyzet adatvédelmi problémát is okoz.

Az orvosi kamara szerint a terepen gyakran okoz problémát, hogy a gyermekellátásban járatlan szakemberek kényszerülnek gyerekek ellátására. Az ügyeleti és a sürgősségi ellátásban kevés az esetkocsi, és sokszor megy komolyabb esetekhez is sima alapellátási autó. A sofőrök leterheltek és fáradtak. A halottvizsgálat új szabályai sem kielégítőek: a halottvizsgálat ügyeleti időben éjszaka nem mindig történik meg, ezért a reggel munkába lépő háziorvosra marad a munka, a jogszabály ugyanis megengedi a hat órás kiszállási időt. A kamara nem tartja elfogadhatónak, hogy emiatt a rendelés órákkal később kezdődjön, és az sem megoldás, ha a halottvizsgálat a rendelési idő utánra csúszik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!