Hazamentek a cseh rendőrök a magyar–szerb határról, mert már alig jönnek illegális migránsok

2024. március 18. – 23:02

Másolás

Vágólapra másolva

Nem segítenek tovább ellenőrizni a magyar-szerb határt a cseh rendőrök, mert prágai értékelés szerint a Balkán déli részéről Szerbián át Magyarország felé vezető útvonalon az illegális migráció majdnem leállt – közölte David Schön, a cseh országos rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn Prágában.

A déli magyar határon szolgálatot teljesítő utolsó 40 fős cseh rendőri kontingens március első hetének végén már visszatért Csehországba – írta az MTI. „A jelenlegi összes migrációs kockázat felmérése után és egyetértésben a magyar féllel egy újabb cseh rendőri kontingens Magyarországra küldését felfüggesztettük” – jelentette ki a szóvivő. Schön szerint a szerb biztonsági erők akciói, valamint a határ magyar oldalán foganatosított intézkedések egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy a helyzet javult.

„Mindezek ellenére a rendőrségi szakértők továbbra is figyelemmel kísérik és folyamatosan kiértékelik az összes új adatot, eseményt. Amennyiben szükség mutatkozna, a cseh rendőrök magyarországi segítségnyújtása újraindul. Csehország készen áll, hogy Magyarország vagy bármely más állam megkeresésére azonnal válaszoljon” – mondta Schön.

Tavaly felváltva mintegy 240 cseh rendőr teljesített szolgálatot Magyarország déli határszakaszán. Az utolsó 40 fős kontingens január közepétől március első hetének végéig volt szolgálatban Magyarországon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!