Magyar lányok nyertek vitaversenyt Oxfordban

2024. március 18. – 16:57

Másolás

Vágólapra másolva

Wirtz Annamária és Zsoldos Flóra, a budapesti brit nemzetközi magániskola (British International School Budapest) diákjai nyerték meg a világ legnagyobb és egyik legnevesebb középiskolai szintű vitaversenyét, az Oxford Union vitaversenyt ESL (angol, mint idegennyelv) kategóriában – áll a szülők, Wirtz Ágnes és Zsoldos Miklós közleményében.

Az Oxfordban tartott versenyen az a 121 csapat vehetett részt, akik az Egyesült Királyságban és tizenegy másik országban – köztük Magyarországon – legjobban teljesítettek a regionális selejtezőkön. Magyarországról két másik csapat is részt vett az idei versenyen: Jánoskuti Hanna és Weiszbart Bálint, valamint Tóth-Göde Gergely és Benedek Szabolcs Bulcsú a Milestone Intézet színeiben.

A brit parlamenti vita hagyományaira épülő versenyen a kétfős csapatoknak rövid felkészülés után egy-egy adott tételmondat mellett vagy ellen kell érvelniük. A szervezők előzetesen nem adnak meg témákat, a kérdések aktuális külpolitikai, gazdasági témákkal lehetnek kapcsolatosak, de előkerülnek társadalmi igazságtalansággal vagy épp kultúrával foglalkozó kérdések is. A zsűri az érvek súlyát, az érvelési technikát és a szuggesztív elemeket értékelve hozza meg a döntését.

Magyarországon a vitaválogatót és a csapatok felkészítését a Hungarian Schools Debating Association (HSDA) végezte. Ez az egyesület 2023-ban alakult azzal a céllal, hogy ezt a műfajt elérhetővé tegye magyar fiatalok számára is. A HSDA hetente többször tart felkészítést a vitaversenyeken indulóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!