Az ország nagy részén fagyni fog kedden és szerdán hajnalban

2024. március 18. – 06:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Sándor, József, Benedek, zsákban hozzák a meleget!”

Március 18. van, Sándor és Ede napja. A népi megfigyelés szerint ezen a napon általában felmelegedés kezdődik, de a Hungaromet legfrissebb előrejelzése inkább fagyveszélyre figyelmeztet a hét közepén.

De ne szaladjunk ennyire előre! Hétfőn az ország nyugati, délnyugati harmadán és északkeleten lesz felhős az ég. A kettő között egész nap napos idő várható fátyolfelhőkkel, majd főleg délután a felhős részeken is – északkeleten csak átmenetileg – szakadozik, vékonyodik a felhőtakaró. Itt-ott kisebb eső is kialakulhat.

Napközben időnként élénk széllökések kísérhetik az északnyugati, északi, majd délután a keleties irányú szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 15 fok között valószínű, azonban az északkeleti megyékben ennél néhány fokkal hidegebb lesz az idő. Késő estére 0 és +8 fok közé hűl le a levegő, a délnyugati tájakon lesz az enyhébb idő.

A következő napokban hideg és száraz levegő érkezik északról a Kárpát-medencébe, aminek hatására nemcsak keddre, de szerdára virradóra is nagy területen várható fagy az országban.

Az előrejelzés szerint hétfő éjszaka az Északi-középhegységtől nyugatra helyenként jelentéktelen hózápor, gyenge hószállingózás várható, a légmozgás mérsékelt marad. A hőmérséklet kedd hajnalban mínusz 3 és plusz 3 Celsius-fok között várható, a felhősebb Duna-Tisza-közén lesz enyhébb az idő. Kedden napközben több órára kisüt a nap, az északi, északkeleti szél a Dunától keletre nagyobb területen megélénkül. A hőmérséklet 7-12 fok lesz.

Szerda hajnalban azonban ismét nagy területen várható fagy, a fagyzugos helyeken mínusz 6, mínusz 7 fok is lehet, de általában mínusz 5 és 0 fok között alakul a hőmérséklet. Várhatóan péntektől enyhül majd az idő.

Az orvosmeteorológia szerint a következő napokban az arra érzékenyek hidegfront jellegű tüneteket tapasztalhatnak. Ilyen lehet például a fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése. Ezért a közlekedésben részt vevők legyenek óvatosabbak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!