Nehezen hasznosítható területeket adna az állam a fonyódligeti másfél kilométeres partszakaszért

2024. március 18. – 14:38

Másolás

Vágólapra másolva

Átnézte a Népszava azokat a területeket, amelyeket az állam odaadna a mintegy kb. másfél kilométeres Balaton-parti fonyódligeti területért cserébe, és arra jutottak: nehezen érthető, miért éri meg a csere Fonyódnak, pláne úgy, hogy van közte olyan, amit korábban ingyen próbált megszerezni az államtól a fideszes vezetésű város.

Március elején derült ki, hogy habár a fonyódligeti Erzsébet-tábor melletti másfél kilométer hosszan elnyúló Balaton-parti területet eddig bárki használhatta sétálásra, horgászásra vagy biciklizésre, csakhogy ennek még idén vége szakad, mert „a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát”.

Ezért a területért cserébe az önkormányzat két kül- és egy belterületi ingatlant kap. Ezeknek nézett most utána a Népszava, így derült ki, hogy az állam odaad például egy, Nagyberek szélén, az M7-es autópálya melletti, 3,3 hektáros kivett mocsár-rétet, és kapnának egy, a városi piactól délkeletre fekvő 0,1, hektáros területet. Emellett a városé lenne még egy, a tóhoz közel lévő, de nem vízparti, a Báthory strand és egy gyerekotthon melletti 1,7 hektáros telek is. A lap szerint az Erzsébet-tábornál lévő partszakasz 2,5-5 milliárd forintot érhet, míg cserére szánt területek ennek jó, ha a felét kiteszik.

„Ráadásul, ahogyan ezt testületi anyagok is bizonyítják, ezek közül volt, amelyiket ingyen próbálta megszerezni a város. A 2022 júniusi testületi ülésen már szóba került a sztrádához közeli terület, s hogy ingyenesen kérik az államtól” – mondta a lapnak Németh Helga, aki ellenzéki polgármesterjelölt a városban. Ingyen szerettek volna hozzájutni korábban a gyermekotthon melletti területhez is. Németh szerint mindkét esetben a polgármester volt az előterjesztő.

A lap kereste a polgármestert, Hidvégi Józsefet is, ám ő a cikk megjelenéséig nem reagált a megkeresésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!