Hozzácsapnak az Erzsébet-táborhoz egy másfél kilométeres Balaton-parti területet Fonyódligeten

2024. március 6. – 08:48

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig bárki használhatta a fonyódligeti Erzsébet-tábor mellett másfél kilométer hosszan elnyúló Balaton-parti területet sétálásra, horgászásra vagy biciklizésre – ennek viszont még idén vége szakad, mert „a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát” – tudta meg a 24.hu a tábor tulajdonosától, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványtól.

Az önkormányzatot is megkereste a lap. Innen Erdei Barnabás fonyódi alpolgármestertől kaptak választ, aki azt mondta, nem tud a lezárásról, és a terület jelenleg önkormányzati tulajdon. Legalábbis még. Ugyanis a 24.hu azt írja, hogy a fideszes vezetésű város elcseréli a területet az állammal. Erdei Barnabás úgy fogalmazott, hogy „a törvény ereje megadja a lehetőséget az ingatlan cseréjére, de ez még nem történt meg. Az ingatlan kezelője jelenleg az alapítvány.”

Egy 2023. december 20-i Magyar Közlönyben írnak is egy közparkról, amit az alapítványnak kell adni: „Az állam tulajdonában levő Fonyód belterület 10232/4 helyrajzi számú, kivett közpark megnevezésű ingatlant (…) a jövő nemzedékének védelme érdekében, gyermek- és ifjúsági programokban való részvétellel, gyermek- és ifjúsági táborok szervezésével összefüggő feladatok, valamint az ezekhez kapcsolódó szervezési, lebonyolítási, oktatási és képzésszervezési teendők ellátásának elősegítése érdekében ingyenesen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kell adni.”

Ezért a területért cserébe az önkormányzat két kül- és egy belterületi ingatlant kap. A cikk szerint a fonyódligeti Erzsébet-tábor melletti vízparti területekből 2019-ben már megszerzett párat az alapítvány. Akkor vállalniuk kellett, hogy nem akadályozza az önkormányzat tulajdonában álló, most lezárásra váró terület, azaz a „közpark-szabadstrand (…) megközelítését és rendeltetésszerű használatát”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!