Tizenkét pontot adtak át a civilek a Club Aliga beruházóinak

2024. március 18. – 09:52

Másolás

Vágólapra másolva

Civilek tiltakoztak a balatoni Club Aliga elzárt területein, mert úgy érzik, a beruházó fokozatosan kiszorítja a helyieket a strandról, számolt be erről az RTL híradója. Az Aligai Fürdőegyesület 12 pontban foglalta össze a követeléseiket.

A civilek azt mondják: egy tavaly őszi kormányrendelet-módosítás óta még kevesebb lehetőségük van a luxusberuházások megakadályozására, de nem adják fel. A polgármester úgy reagált: garanciát kapott arra, hogy a strand nem szűnik meg.

A kormány a területet 2022-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette, így speciális szabályok vonatkoznak rá. Ennek ellenére az Aligáért Fürdőegyesület pereket indított, hogy megakadályozzák a luxusberuházásokat, többet meg is nyertek.

Az ügy évek óta húzódik, korábban a Telexen is részletesen foglalkoztunk azzal, hogy a Club Aliga miatt veszélybe került a parthoz való szabad hozzáférés Balatonvilágoson. A területet időközben felparcellázták, a korábban szabadon használható sétányt megszüntették, a tómederig nyúló telkeket jellemzően ingatlanfejlesztő-hasznosító cégek vásárolták meg. A civilek a bíróságon többször is sikerrel akadályozták meg a különféle engedélyek kiadását, ezért a kormány szeptemberben módosította a kiemelt kormányrendeletet: közcélú szállodaépítés helyett már komplex ingatlanfejlesztésre, azaz mindenféle ingatlanra vonatkozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!