A független jelölt szerint milliók megfizettetésével golyóznák ki a pártok az V. kerületi előválasztásból

2024. március 17. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Milliókba kerülhet a független jelölteknek, ha előválasztáson indulnának – írta vasárnapi cikkében az RTL. A csatorna szerint a pártok megállapodtak abban, hogy az előválasztási költségeket megosztják a jelöltek között, ami a pártok saját jelöltjeinek nem jelentene gondot, de a független jelöltekre aránytalan anyagi terhet róna.

Az egyedüli jelölt, aki jelen állás szerint párttámogatás nélkül előválasztáson venne részt, az V. kerületi Kovács Alex Gábor, így ez a lépés elsősorban az ő indulását érintené. Kovács a cikket megosztó Facebook-bejegyzésében azt írja, több mint hárommillió forintot kérnek tőle ilyen indokkal ahhoz, hogy indulhasson. Állítása szerint „egy közpénzen kifejlesztett, létező szoftverért cserébe” kellene fizetnie. „Így kívánják ”megszűrni„ az előválasztáson indulók körét? Micsoda innováció! A Fidesz is megnyalná mind a tíz ujját!” – írja.

Az RTL még nagyobb költségről, négy-öt millióról ír, arra alapozva, hogy a másik V. kerületi jelölt, a független, de több párt támogatásával induló Juhász Péter egy néhány nappal ezelőtti Facebook-bejegyzésében azt írta, a teljes várható költség nyolc-tíz millió forint, ezt feleznék el.

Az nem világos, hogy Juhász költségeit átvállalják-e a pártok, mert egyrészt ő maga úgy fogalmaz, hogy a költségeket „felesben állják a jelöltek és az őket támogató szervezetek”, amiből arra lehetne következtetni, hogy az ő esetében a pártok fizetnek, de a bejegyzése apropója éppen az volt, hogy pénzbeli támogatás gyűjtésébe kezdett a kampánya fedezéséhez.

Az RTL-nek a Momentum első körben csak annyit írt, hogy „a Momentum és a DK jelöltjei sem fizetnek azért, hogy indulhassanak az előválasztáson”, ami a költségmegosztással kapcsolatos értesülés és az emiatt felmerülő kérdések témájában nem visz közelebb a tisztán látáshoz. Az RTL arra a kérdésre kitérő választ kapott, hogy mekkora költségekről is van szó, de információik szerint az online szavazáshoz fejlesztett szoftver mellett az egyéb kiadásokat, mint a sátrak, molinók és hasonlók is a szétdobandó költségek közé sorolhatók. Az V. kerületi előválasztás szervezésében közreműködő Civil Választási Bizottságot képviselő Herényi Károly az RTL-nek annyit megerősített, hogy a tárgyalásokon felmerült a költségmegosztás.

Előválasztás jelen állás szerint az V. kerület mellett a XXII. kerületben (Budafok-Budatétényben) lesz, de ott mindkét jelölt pártszínekben indul (a DK Perlai Zoltánt, míg a Momentum Havasi Gábort ajánlja a választóknak), így ott az állítólagos költségmegosztó megállapodás nem zavarna sok vizet. (A XII. kerületben, Hegyvidéken bizonytalan, hogy lesz-e végül előválasztás, de azt egyébként is más rendszerben bonyolítanák le.)

Cikkünk megjelenése előtt kérdéseket küldtünk a Momentumnak. Arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban született-e ilyen megállapodás; ez valóban azt jelentené-e, hogy a független jelölteknek maguknak kell állniuk a rájuk eső részt; ha igen, ez az V. kerületben valóban hárommillió forintot jelentene-e jelöltenként; illetve ha a jelölteknek valóban maguknak kell fizetniük, a független, de párttámogatással induló Juhász Pétertől átvállalják-e a támogató pártok ezeket a költségeket. Arra is rákérdeztünk, hogy ha a költségek egy részét a szoftverfejlesztés teszi ki, mire utalhatott Kovács Alex Gábor, amikor azt írta, hogy „egy közpénzen kifejlesztett, létező szoftverért cserébe” kellene fizetni; milyen szoftverrel bonyolítanák le az előválasztást; valóban létező szoftvert használnának; ennek fejlesztésében valóban van közpénz; illetve mire vonatkozik még ez a fejenként hárommilliós költség. Ha kapunk érdemi választ, beszámolunk róla.

Az ellenzéki pártok jelöltállítási és esetleges előválasztási megállapodásairól itt írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!