Závecz: Csökkent a Fidesz támogatottsága, rekordmagas a pártnélküliek aránya

2024. március 14. – 17:08

Másolás

Vágólapra másolva

Három százalékpontot csökkent a kormánypárt támogatottsága az elmúlt három hónapban a Závecz Research friss, március elején készült közvélemény-kutatása szerint. Tavaly novemberben a választókorú népesség 32 százaléka támogatta a Fideszt, míg most „csak” 29 százalék szavazna rájuk.

A Závecz szerint a Fidesz mostani eredménye a 2022-es választások óta a legalacsonyabb közvélemény-kutatási adat.

Ugyanakkor a Fidesz előnye így is tetemes, mivel az ellenzéki pártok nem nagyon tudtak megerősödni az elmúlt hónapokban. A pártrangsor második helyén a Demokratikus Koalíció áll 13 százalékkal (tavaly ősszel 14 százalékra mérték őket), a harmadik helyezett a Mi Hazánk 6 százalékos, változatlan méretű táborral. A Momentum támogatóinak aránya is változatlan, 5 százalékon állnak a választókorú népesség körében.

3-3 százalék támogatja az MSZP-t és a Jobbikot (tavaly novemberben 4-4 százalékon álltak). A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak is 3 százalékos a tábora, nem változott az elmúlt hónapokban. Az LMP korábban 3, most 2 százalékos párt, a Párbeszéd támogatottsága nem változott, 1 százalék maradt.

A parlamenten kívüli pártok sorából ebben a hónapban két szervezet ért el 1 százalékot: a Mesterházy Attila-féle Szocialisták és Demokraták, valamint Jakab Péter pártja, a Nép Pártján.

Forrás: Závecz Research
Forrás: Závecz Research

A kutatás szerint a Fidesz és több ellenzéki párt támogatottságának csökkenése járult hozzá ahhoz, hogy jelentősen emelkedett a pártnélküliek aránya: 25-ről 32 százalékra.

A részvételüket ígérő, biztos pártválasztók körében is csökkent a Fidesz támogatottsága, de így is 45 százalékuk voksolna rájuk. Az aktív választópolgárok körében a DK-nak továbbra is 19 százalékos a tábora. A Mi Hazánk másodszor éri el a 10 százalékot ebben a parlamenti ciklusban. Az elkötelezett szavazók csoportjában meghaladja az EP-parlamentbe való bejutás küszöbértékát a Momentum is – 7 százalékkal.

Az MSZP és a Jobbik a részvételüket biztosra ígérő, pártot választók 4-4 százalékára számíthatna. Az LMP és a Párbeszéd az aktív választók csoportjában 2-2 százalékos, míg a Szocialisták és Demokraták, továbbá a Nép Pártján 1-1 százalékosak.

A pártnélküliek aránya rekordmagasságokba emelkedett, a választások óta nem voltak ilyen sokan a politikától távolságot tartók.

A Závecz szerint ez szokatlan jelenség, mivel a választások előtt néhány hónappal inkább az aktivizálódás jeleit szokták tapasztalni. A választópolgárok csak 48 százaléka menne el egy mostani szavazásra. Különösen nagy a politikától való idegenkedés a 30 év alattiak körében: 39 százalékuk menne el egy aktuális választásra, 38 százalékuknak pedig nincsen pártpreferenciája.

Módszertan

Az adatfelvétel 2024. február 29. és március 9. között készült. A megkérdezettek száma: 1000 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik.

Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik.

A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Minden alkalommal más-más 1000 főt kérdeznek meg, személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!