Lakást ad a VI. kerületi polgármester a bicskei gyerekotthon áldozatainak

2024. március 13. – 14:45

Másolás

Vágólapra másolva

„Két önkormányzati lakást biztosítunk a bicskei gyermekbántalmazás áldozatainak. Erről képviselő-testületünk ma döntött egyhangúlag, miután rendkívüli ülést hívtam össze, hogy minél előbb segítséghez jussanak a fiatalok, és az Utcáról Lakásba! Egyesülettel (ULE) együttműködve bekerülhessenek egy mentorálási programba is” – ezt a hatodik kerület polgármestere, Soproni Tamás jelentette be a Facebookon.

A Momentum politikusa úgy folytatta, hogy az elmúlt hetekben az egész ország szembesülhetett azzal, hogy milyen nehéz, olykor megrázó körülmények között élnek az állami gondoskodás alatt élő gyerekek. A gyermekvédelmi rendszer gyengeségei a bicskei gyermekotthonban történt pedofilbotrány miatt kerültek reflektorfénybe, ám a bántalmazásokon, erőszakon kívül számos más rendszerszintű probléma is van.

Soproni megállapította azt is, hogy a gyerekotthonból kikerülőket a szociális ellátórendszer magára hagyta, és nem készítette fel őket senki az önálló életre. Terézváros az ULE mentorprogamját is támogatja.

Pop Mert az egyike azoknak az áldozatoknak, akiket Vásárhelyi János, a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon egykori igazgatója molesztált. A Népszavának adott interjúban elmondta, hogy 13 éves korában molesztálta az egykori igazgató, szerinte akkor még nem is tudatosult benne igazán, mi történt, csak annyit tudott megfogalmazni magának, hogy ez nem normális. 2016-ban tett feljelentést a rendőrségen, miután egy másik gyerek az otthonból öngyilkos lett.

Február közepén hat abúzustúlélő állt össze a gyermekvédelemért, köztük Pop Mert és Hodász András.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!