Otthon dolgozik és Szegeden él? Akkor sok sikert a Vízművel!

Legfontosabb

2024. március 13. – 15:49

Otthon dolgozik és Szegeden él? Akkor sok sikert a Vízművel!
A Szegedi Vízmű Zrt. központja – Fotó: Google Streeet View
Móra Ferenc Sándor
Móra Ferenc Sándor
Szegedi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Akár öt évre visszamenő büntetésre is számíthatnak a szegedi vállalkozók, ha nem jelentették be a cégük telephelyének bejegyzett lakásukban vagy házukban folytatott gazdasági tevékenységet a Szegedi Vízmű Zrt.-nél. Tehát akinek a saját lakásában van például irodája, fodrászata, műhelye, azokat mind érintheti ez a büntetés.

A bejelentésnek zsebbe vágó következményei vannak, ez esetben ugyanis nem lakossági, hanem az annál jóval magasabb céges áron vételezhetnek majd vizet. A bírságolással fenyegetésre olvasónk hívta fel figyelmünket: mint írta, aki nem jelenti be a vízműnél, hogy lakóingatlanában vállalkozói tevékenységet folytatott, öt évre visszamenőleg köteles kifizetni a vízszolgáltatás árkülönbözetét.

„Semmilyen tájékoztatást nem kapni erről nyilvánosan. A vízmű oldalán, Facebook-oldalán se találni információt, kinek, hova, miért, mi alapján kell ezt bejelenteni” – írta olvasónk, akinek az érdeklődésére a vízmű ügyfélszolgálatán is megerősítették, hogy valóban öt évre visszamenőleg is bírságolhatnak. „A tájékoztatást az Iparkamarára hárították, ami szintén nem tájékoztat” – írta.

„Az utóbbi napok során a hozzánk érkezett hívások és a személyes ügyintézések során felmerült kérdések pontosítása céljából készítettünk egy tájékoztató anyagot” – válaszolta megkeresésünkre a Szegedi Vízmű Zrt. Azt írták, hogy egyeztettek a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamarával is, így a részletes tájékoztató már a cég és a kamara oldalán is elolvasható, ezt a Vízmű a sajtónak, a kamara pedig a tagjainak is elküldte.

Az év elején a vállalkozóknak országszerte megemelték a víz- és csatornaszolgáltatások díját, miközben a lakossági fogyasztók továbbra is az olcsóbb, rezsicsökkentett áron vásárolják meg az ivóvizet és a szennyvíz elvezetését. Ezért nem mindegy, hogy egy lakásban vagy családi házban folytat-e gazdasági tevékenységet egy vállalkozó. Egy kőműves, szobafestő vagy taxis nyilván nem az otthoni vízzel dolgozik, nekik és a hasonló szakmákban működőknek nem kell semmit bejelenteni.

A Szegedi Vízmű ismertetője szerint „csak azoknak” kell bejelentést tenniük, akik „lakásában egyidejűleg lakossági és a vállalkozáshoz kapcsolódó nem lakossági jellegű felhasználás is van”. Példaként a családi házban, lakásban működő fodrászüzletet, kozmetikát, műkörmöst, autómosót, műhelyt, orvosi rendelőt, irodát, mosószalont, fizető vendéglátást, de még az apartmankiadást is felsorolták.

Ilyen esetekben a nem lakossági célú fogyasztást külön vízmérővel kell mérni, mondta a vízmű. Ahol a külön mérő beszerelését nem lehet, vagy túl sokba kerülne megoldani, ott meg lehet osztani a fogyasztást, de ehhez szintén fel kell keresni a Szegedi Vízmű ügyfélszolgálatát. A szegedi szolgáltató a városon kívül Algyő nagyközséget látja el, így az ottani vállalkozók is érintettek lehetnek – de erre cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ.

A Kamara tájékoztatása szerint a vízművel kötött megállapodásuk szerint a cég eltekinthet a céges és lakossági víz- és csatornadíj különbözetének öt évre visszamenőleges érvényesítésétől, ha „2024. február 13-tól számított 30 napon belül kérvényezik ezt az érintett vállalkozások”. Vagyis a határidő szerdán, március 13-án, cikkünk megjelenésének napján jár le. Kérdés, hogy ha erről csak március 11-én jelentettek meg közleményt, értesülhettek-e egyáltalán korábban az érintettek ez irányú kötelezettségükről.

Ha nem tudtak róla, az információ hiánya mentőkörülmény lehet, vagy valóban számíthatnak súlyos bírságokra, akik nem jelezték időben, hogy az otthonukban folytatnak gazdasági tevékenységet? Erről megkérdeztük a Szegedi Vízmű Zrt.-t.

A Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamaránál pedig arról érdeklődtünk, hogy ismereteik szerint a vármegye más településeinek szolgáltatója, az Alföldvíz Zrt. alkalmaz-e hasonló megoldást a lakásukban dolgozó vállalkozók esetében, mert a szolgáltató oldalán nem látható ilyen közlemény. A Kamara erre azt válaszolta, forduljunk a szolgáltatóhoz, ezért elküldtük a kérdést az Alföldvíz Zrt.-nek is.

Ha válaszolnak, cikkünket frissítjük.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!