Völner Pál: Én is hibázhattam a munkám során, de nem követtem el bűncselekményt

2024. március 12. – 06:33

Másolás

Vágólapra másolva

Karaktergyilkosság zajlott ellene, hogy a későbbiekben ne tudjon politikusként elhelyezkedni, egyébiránt pedig tartja magát ahhoz, hogy nem követett el bűncselekményt – ezt Völner Pál volt igazságügyi államtitkár mondta a Blikknek adott interjújában.

A Schadl–Völner-ügy lényege a vádirat szerint, hogy Schadl korrupciós kapcsolatot alakított ki Völnerrel, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Az államtitkár cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Schadl pedig ezt abból a pénzből finanszírozta, amit azoktól kapott, akiket a végrehajtói pozícióba segített. Így összesen 924 millió 852 ezer forint illegális jövedelemre tett szert a vád szerint. Hétből hat végrehajtó a bíróságon is elismerte, hogy ez így történt, és Schadl György pénzért cserébe segítette őket pozíciókhoz.

Völner Pál a lapnak azt mondta, mivel szerinte nem követett el bűncselekményt, ügyvédjével felmentő ítéletre számít, még úgy is, hogy az előkészítő ülésen nyolcéves büntetést ajánlottak neki. A volt államtitkárt Varga Juditról is kérdezték, hogy lehetett-e neki bármilyen szerepe az ügyben, mire Völner azt válaszolta, hogy ebben az ügyben neki nem volt semmilyen szerepe, így Varga Juditnak sem lehet.

„Nem követtem el bűncselekményt, így nyugodtan megyek a tárgyalásokra. Úgy látom, mind tisztább, hogy a nyomozás során a sajtónak kiszivárogtatott anyag alapján felállított hamis koncepció egyre gyengébb lábakon áll, és a tények a személyemmel kapcsolatban nem támasztják alá a vádiratban foglaltakat” – véli Völner, aki szerint a korábbi eljárást egy „rehabilitációs bírósági szakasz” váltotta fel, és összességében jó irányba halad az ügy, „de fontos mondandóim vannak még, amelyekről eddig nem beszéltem”.

Völner a legfelháborítóbbnak azt tartja, hogy a családtagjait zaklatták vagy velük szemben intézkedéseket tettek. „Például a fizetésüket zárolták, tízéves gépjárműveket lefoglaltak, olyan vagyonelemeket zároltak náluk, amelyek eredete minden esetben jogszerű és igazolható. Ezek a lépések csak ártatlan emberek meghurcolását szolgálják és a sajtónak szólnak.”

A Blikk azt kérdezte még tőle, szerinte mit kellett volna másként tennie szerinte, hogy elkerülje a meghurcoltatást, mire Völner egyebek mellett így válaszolt: „Természetesen, mint minden ember, én is hibázhattam a munkám során, de minden esetben a törvényeket betartva, tisztességesen jártam el, és semmiféle bűncselekményt nem követtem el. Azt nehéz megértenem, hogy a szűken vett feladataimon túlmenően miért ne segíthettem volna minden hozzám forduló embernek... Ez egy bírónak, egy ügyésznek vagy akár rendőrnek tilos lehet, de egy országgyűlési képviselőnek, egy államtitkárnak szerintem kötelessége.” Röviden úgy foglalta ezt össze, hogy a fentiek alapján tehát vagy nem vállalna már ilyen feladatot vagy ha vállalná, hasonlóan cselekedne. „Soha senkitől ezért pénzt nem kértem és nem is kaptam” – tette hozzá a volt államtitkár, aki szerint nemcsak Schadl Györggyel volt jóban, hanem más jogász hivatásrendi vezetőkkel is.

A titkos lehallgatási jegyzőkönyveket egyébként ő is végigolvasta, de szerinte egyikben sem volt olyan mondat, ami arról szólt volna, hogy ő pénzt kért vagy kapott volna, és megismételte újra a lapnak, hogy ő nem követett el bűncselekményt.

A Telex a kezdetektől követi a Schadl–Völner-ügyet, a témában írt összes cikkünket ide kattintva találja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!