A magyar munkáltatók harmada gondolkodik több ember alkalmazásán

2024. március 12. – 15:12

Másolás

Vágólapra másolva

A gazdasági növekedés újraindulásával kapcsolatos kételyek ellenére a hazai cégek mintegy 31 százaléka tervezi, hogy több dolgozót foglalkoztasson, derült ki a Manpower Magyarország nevű, munkaerő-piaci szolgáltatásokat végző cég 2024 második negyedéves előrejelzéséből.

A ManpowerGroup a világ 42 országában, több mint 40 ezer munkáltató részvételével folytatta le a negyedéves felmérését. Magyarországon az 525 fős minta alapján 2024 második negyedévében a megkérdezett munkáltatók 31 százaléka növelni szeretné az alkalmazottjai számát. 43 százaléka viszont nem számol létszámnövekedéssel,

22 százaléka pedig egyenesen leépítéseket tervez.

Országos átlag felettiek a munkáltatók létszámbővítéssel kapcsolatos elvárásai a fővárosban, de Közép-Magyarországon, Észak-Magyarországon és a Dél-Alföldön is. A Közép-Dunántúlon ugyanakkor jóval többen számítanak elbocsátásra, mint munkaerő-felvételre.

Leginkább a nagy, több mint 5 ezer főt alkalmazó cégeknél várható több elbocsátás, mint új munkaerő érkezése. A többi kategóriába eső munkáltatók derűlátóbbak. Szektoronként nézve viszont jelentős eltérések mutatkoznak. A kommunikációs szolgáltatások, IT, illetve ingatlanpiaci vagy pénzügyi területen tevékenykedő cégek például egyértelműen létszámnövekedéssel számolnak. A logisztika és az autóipar területén viszont inkább a leépítés lehet a jellemző.

A Manpower felmérésében a nemek közti egyenlőség megvalósulására is rákérdezett a munkáltatóknál. A felmérésben részt vevő cégek 31 százaléka azt mondta, meglehetősen vagy nagyon távol vannak az ideális állapottól ilyen téren. 28 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy náluk bizony megvalósult a nemek közti egyenlőség.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!