Közérdekű adatigényléssel sem derült ki, ki kért rendkívüli vizsgálatot a Diákhitel Központ ellen 2020-ban

2024. március 12. – 11:14

Másolás

Vágólapra másolva

Közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni Ujhelyi István Európai Parlamenti képviselő a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól, hogy kinek az utasítására kellett rendkívüli vizsgálat során utánanézniük a Diákhitel Központnak 2020-ban. A vizsgálatról Magyar Péter, Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter volt férje beszélt nemrég egy interjúban, melyben azt is mondta, hogy a vizsgálat azután érkezett akkori munkahelyére, hogy Vargával először jelezték a válási szándékukat. Amiről aztán ezután letettek. Gulyás Gergely miniszter később azt reagálta erre, hogy ezek a dolgok nem függenek össze.

Ujhelyinek a KEHI érdemi választ nem adott, azt írta neki, hogy a vizsgálat dokumentációja ún. „közbülső munkaanyag”. Ujhelyi szerint a válaszban arra is kitérnek, hogy az Alkotmánybíróság egyik korábbi határozata szerint ezek a „közbülső munkaanyagok” nem nyilvánosak, az eljárást lezáró dokumentum pedig „további döntés megalapozását szolgálja”, így azok megismerését szintén megtagadta a hivatal.

Az EP-képviselő arra is kíváncsi volt, milyen eredménnyel zárult az ellenőrzés. Mivel a válaszokat nem kapta meg, írta közleményében, kénytelen lesz más jogi úton érvényt szerezni az igényének, így akár jogi útra is terelné az ügyet.

Magyar Péter korábban azt is mondta: két ember dönthetett arról, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) rendkívüli ellenőrzést tartson az akkor még általa vezetett Diákhitel Központnál. Erről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!