Republikon: A többség Orbánt tartja felelősnek a kegyelmi döntésért

2024. március 7. – 05:00

Republikon: A többség Orbánt tartja felelősnek a kegyelmi döntésért
Novák Katalin köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök a megújult dunamelléki püspöki székház, református teológia és újjáépített kollégium átadása alkalmából tartott ünnepi istentiszteleten a Kálvin téri református templomban 2022. október 1-jén – Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar közvélemény elsősorban Orbán Viktor miniszterelnököt tartja felelősnek az utóbbi évek legnagyobb horderejű belpolitikai botránya, a kegyelmi ügy miatt, derül ki a Republikon Intézet február végi reprezentatív felméréséből. A teljes népesség körében csak minden negyedik ember gondolja úgy, hogy a K. Endrét, a bicskei otthon kényszerítésért elítélt egykori tanárát elnöki kegyelemben részesítő, majd az ügy kirobbanása után lemondó Novák Katalin köztársasági elnök a felelős. Az ellenzéki és kormánypárti szavazók véleménye természetesen merőben eltér a köztársasági elnök és a miniszterelnök szerepével kapcsolatban, derül ki a kutatás eredményeiből.

A válaszadók hetede gondolja úgy, hogy Novák tanácsadója, Balog Zoltán püspök közbenjárása áll a kegyelmi döntés hátterében. Ugyanakkor pártállástól függetlenül elenyésző azoknak az aránya, akik Varga Judit volt igazságügyi miniszter felelősségét emelték ki, holott Vargának hatalmában állt volna megakadályozni a döntést, és az elmúlt évtizedekben volt is példa arra, hogy az igazságügyi miniszter nem ellenjegyzett egy elnöki kegyelmet. Igaz, ez 1998-ban történt, 26 éve, ezért is visszatérő szólam a kormányzati kommunikációban, hogy Varga 25 éves alkotmányos gyakorlatot követve hagyta jóvá K. Endre elnöki kegyelmét.

A kutatás készítői szerint Varga Judit megítélésében szerepe lehet a miniszter volt férje, Magyar Péter megszólalásainak is. Részben ezek miatt irányul kevesebb figyelem és népharag a volt miniszterre, aki szintén a botrány kezdete után mondott le, és bejelentette, hogy távozik a közéletből.

Bár a háttérben lezajlott események számos részlete továbbra is homályos, a rendelkezésre álló információk szerint K. Endre Orbán Viktor tudta nélkül kapott kegyelmet. Kevéssé valószínű, hogy a miniszterelnök beleegyezett volna egy ilyen döntésbe, részben annak politikai kockázata miatt. Másfelől látható az is, hogy a magyar állam működését sokan olyan mértékben centralizáltnak gondolják, hogy a felelősség egy része a csúcsra járatott megafonos és egyéb kommunikációs manőverek ellenére is visszahullott a miniszterelnökre. Ennek a felmérés készítői szerint részben az lehet a magyarázata, hogy az Orbán-kormány egyik tagjának kezén is átment a kérelem, mielőtt a köztársasági elnök asztalára került.

A helyzet politikai súlyát érzékelteti, hogy a Fidesz–KDNP szavazóinak körében is akadnak olyanok, akik a miniszterelnök felelősségét látják a kegyelmi ügy mögött, még ha kevesen is. A kormánypárti szavazók mintegy tíz százaléka nem hiszi el, hogy Orbán csak a sajtóból értesült a döntésről, de ebben a körben elsősorban Novák Katalint, illetve a vele bizalmas viszonyban lévő Balog Zoltán püspököt tartják felelősnek.

A Republikon-felmérésben megjegyzik, hogy ez a sajtó birtokába jutott információkkal is egybecseng, hiszen ezek szintén azt sugallják, Balog szerepe jelentős volt az ügyben, míg Orbán Viktor nem tudott semmiről. Ugyanakkor a kutatás készítői kitérnek arra, hogy a kormánypártoknak eleve érdekükben állna, hogy az informátorok arról tájékoztassák az oknyomozó újságírókat, hogy Balog Zoltán a miniszterelnök tudta nélkül cselekedett, hiszen a református püspök bukásának politikai súlya kisebb. A 2012 és 2018 közt az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog szintén a kegyelmi ügy kirobbanása után mondott le a Magyarországi Református Egyház zsinati elnöki posztjáról.

Varga Judit szerepét a kormánypárti szavazók négy százaléka, tehát a teljes népességhez képest kétszer annyian látják elsődlegesnek, így összességében a Fidesz–KDNP szavazók körében legalább részben sikerült érvényre juttatni az ezzel kapcsolatos kormánypárti narratívát.

Mindez szinte lepergett az ellenzéki pártok szimpatizánsairól, hiszen túlnyomó többségük szerint Orbán Viktor a felelős a történtekért, egyúttal ebben a csoportban a legnagyobb azoknak a hányada, akik szerint a miniszterelnöknél futnak össze a szálak. Csak egyötödük gondolja úgy, hogy Novák Katalin állt a háttérben, Balog Zoltán szerepét alig több mint tíz százalékuk emelte ki, Varga Juditot pedig elenyésző arányban tartják felelősnek.

A Republikon kutatása során külön kezelte az ellenzéki státusza ellenére számos esetben a kormányoldallal azonos álláspontot képviselő Mi Hazánk Mozgalom szavazóinak véleményét. Mint kiderült, köztük is túlnyomó többségben vannak azok, akik szerint a miniszterelnök jóváhagyásával kapott kegyelmet K. Endre, aki évekig segített eltussolni, hogy a bicskei otthon igazgatója, Vásárhelyi János rendszeresen molesztálta az otthon lakóit.

A bizonytalan szavazók közül kevesebben gondolják ezt, de többségük szerint ugyancsak a miniszterelnököt terheli felelősség a kegyelmi ügy miatt. Körükben második helyen áll azoknak a véleménye, akik szerint a kegyelmi döntésért a volt köztársasági elnök a felelős, bár ebben a csoportban kismértékben eltér a válaszok megoszlása az összlakosság véleményétől.

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2024. február 21–28. között. A kutatás nem, kor, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentatív az ország felnőtt korú lakosságára. Hibahatár +/-3,2%

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!