Közösen tiltakoznak a gyógyszerész nélküli gyógyszertárak ellen a gyógyszerésztudományi karok dékánjai

2024. március 5. – 15:10

Másolás

Vágólapra másolva

Mind a négy magyarországi gyógyszerészképző dékánja aláírta azt a szakmai állásfoglalást, amelyben kiállnak a gyógyszerész gyógyszertári személyes jelenlétének szükségessége mellett. A dékánok a közös nyilatkozatban azt írják, meggyőződésük, hogy „semmilyen gyógyszertár nem működhet gyógyszerész jelenléte nélkül, mert a gyógyszerészek személyes közreműködése alapvető gyógyszer-, illetve betegbiztonsági érdek”.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, májustól nem minden patikában lesz kötelező a gyógyszerész jelenléte, elég lesz, ha telefonon keresztül adnak tanácsot a gyógyszert kiadó személyzetnek. A rendelettervezetet már fél évvel ezelőtt elutasította a Magyar Gyógyszerészi Kamara, ennek ellenére mégis megjelent a Magyar Közlönyben február elején.

„Az egészségügy és gyógyszerügy két legmeghatározóbb szervezete [Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Gyógyszerészeti Szövetség (FIP)] által jegyzett nemzetközi irányelv hat alapelve közül az első, hogy a gyógyszerész előzetes időpont-egyeztetés nélkül azonnal elérhető legyen a betegek számára” – hangsúlyozzák a dékánok.

A négy dékán szerint a gyógyszerész személyes jelenléte nélkül történő gyógyszerkiadásnak beláthatatlan az egészségügyi kockázata.

Gyógyszerészi jelenlét és szolgáltatástartalom nélkül csak a beteg- és gyógyszerellátás biztonsági garanciáinak csorbulása árán működtethető gyógyszertár – írják.

Az állásfoglalás felhívja a figyelmet a gyógyszerész kompetenciák fejlesztésére és a képzési kapacitások bővítésére is, egyúttal sürgeti egy új szakmai koncepció kidolgozását, amely továbbra is garantálja a gyógyszerészi jelenlétet minden gyógyszertárban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!