Hiába tiltakozott a kamara, májustól nem minden gyógyszertárban lesz kötelező a gyógyszerész jelenléte

2024. február 7. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába utasította el a Magyar Gyógyszerészi Kamara a több mint fél éve vitára bocsátott tervezetet, a belügyminiszter kedd este mégis kiadta a rendeletet: májustól nem minden patikában lesz kötelező a gyógyszerész jelenléte, elég lesz, ha telefonon keresztül adnak tanácsot a gyógyszert kiadó személyzetnek.

A jogszabály a kedd esti Magyar Közlönyben jelent meg. A rendelet lényege, hogy a közforgalmú fiók- és kézigyógyszertárak és intézményi gyógyszertárak nyitvatartási idejében néhány kivételtől, például a helyszínen történő gyógyszerkészítéstől eltekintve nem kell személyesen jelen lennie egy gyógyszerésznek, de „hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhetőnek” kell lennie.

A gyógyszerész tehát a jövőben telefonon keresztül adhat felvilágosítást, irányítást és tájékoztatást a gyógyszerekkel kapcsolatban, és így hívhatja majd fel a figyelmet például az azonos hatóanyagú, de eltérő nevű gyógyszerek párhuzamos szedésével járó kockázatokra is.

„Az ehhez szükséges személyi és technikai feltételek biztosítása a gyógyszertár működtetőjének feladata” – áll a rendeletben.

Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke tavaly nyáron azt mondta, hogy 2010-11-ben sikerült rendezni a gyógyszertárak helyzetét, ennek értelmében azóta közforgalmú és fiókgyógyszertár esetében a nyitvatartási idő teljes egészében biztosítani kell a gyógyszerészi jelenlétet, a kamara pedig továbbra is azt az elvet vallja, hogy a gyógyszertárak nyitvatartási idejében – függetlenül attól, hogy az közforgalmú vagy fiókgyógyszertár – folyamatosan biztosítani kell a gyógyszerészek jelenlétét, mert „ez alapvető gyógyszer- és betegbiztonsági kérdés”.

A kamara elnöke akkor megerősítette, hogy relatív gyógyszerészhiány van az országban, de szerinte ez nem a problémák oka, hanem a következménye.

„A tervezet megvalósulása elsődlegesen a gyógyszertári láncoknak kedvező (minél nagyobbak, annál inkább), holott a javaslat elvileg a vidéki gyógyszerellátás terheit akarja csökkenteni” – írta Hankó tavaly júliusban, a Hvg.hu beszámolója szerint. A kamara szerint a gond sokkal inkább az, hogy a szabályozás nem tesz különbséget a fiókgyógyszertárak között. Ezek között ugyanis vannak olyanok, melyek mindennap rendelkezésre állnak, és olyanok is, melyek csak hetente 2-3 alkalommal, 2-3 órára biztosítanak ellátást.

A Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége cikkünk megjelenése után küldött közleményében azt írta, a vidéki gyógyszerellátás szempontjából előrelépésként értékeli, hogy módosult a fiókgyógyszertárak működéséről szóló szabályozás, a változások ugyanis rövid és középtávon megállíthatják a fiókgyógyszertárak számának csökkenését, és hosszú távon hozzájárulhatnak új fiókpatikák nyitásához.

„A változás csak azokat a fiókgyógyszertárakat érinti, amelyek élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, vagy más formában nem tudják biztosítani már rövid távon sem a működésüket” – hangsúlyozta a szervezet.

Azt viszont hozzátették, a megvalósulás szempontjából célszerűbbnek tartották volna, „ha az érintett fiókgyógyszertárak körét szűkebben határozzák meg a nyitvatartási idő és forgalom alapján, valamint, ha az expediáló szakasszisztens személyére és a gyógyszerész elérhetőségére vonatkozóan is szigorúbb feltételeket szabnak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!