A gyógyszerészkamara szerint települések maradhatnak orvos és gyógyszerész nélkül

2023. augusztus 10. – 19:27

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Gyógyszerészi Kamara elutasítja azt a tervezetet, ami alapján nem minden patikában lenne kötelező a gyógyszerész jelenléte, a vidéki fiókgyógyszertárak szakasszisztensekkel is működhetnének – erről beszélt Hankó Zoltán, a kamara elnöke az Inforádióban, aki szerint beláthatatlanok a következmények.

Hankó Zoltán elmondta, hogy 2010-11-ben sikerült rendezni a gyógyszertárak helyzetét, ennek értelmében azóta közforgalmú és fiókgyógyszertár esetében a nyitvatartási idő teljes egészében biztosítani kell a gyógyszerészi jelenlétet, ezt 2013-ban nyitvatartási időhöz, illetve a forgalomhoz igazították.

„Mi a kamara részéről azt az elvet valljuk, nevezetesen, hogy a gyógyszertárak nyitvatartási idejében – függetlenül attól, hogy az közforgalmú vagy fiókgyógyszertár – folyamatosan biztosítani kell a gyógyszerészek jelenlétét”

– monda. Arról is beszélt, hogy a jelenleg érvényes szabályok alapján a szakasszisztens nincs feljogosítva minden expediálási folyamathoz tartozó tevékenységre, azaz nem adhat ki bármit a betegnek gyógyszerész jelenléte nélkül. Együtt vizsgálják például a gyógyszerek és a korábban kiváltott gyógyszerek közötti kölcsönhatást. Hankó felhívta a figyelmet, hogy a fiókgyógyszertárak jelentős része olyan településen található, ahol nincs állandó orvosi ellátás.

Így előfordulhat, hogy a beteg se orvossal, se gyógyszerésszel nem tud majd konzultálni.

A kamara elnöke megerősítette, hogy relatív gyógyszerészhiány van az országban, de szerinte ez nem a problémák oka, hanem a következménye. Hiába gyógyszergyártó nagyhatalom az Európai Unió, számos okból ellátási nehézségekkel küzd. Az EU bizonyos területeken és alapanyagoknál Kínától, valamint néhány cégtől függ, de a tagállamok egymásnak is keresztbe tudnak tenni – írtuk a gyógyszerhiánnyal foglalkozó cikkünkben, amiben részletesen elemeztük a helyzetet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!