Szijjártó Péter: A béke neve Donald Trump

2024. március 4. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar kormány és azon belül is különösen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos szinte minden megszólalásában hangsúlyozza, hogy békére van szükség, a magyar álláspont a béke, mielőbb békét kell kötni, békére van szükség Ukrajnában. Azt, hogy ezt hogyan képzelik úgy, hogy

  1. a kormányzati kommunikáció elismeri Ukrajna jogát a szuverenitásra és területi integritásra;
  2. ahogy azt is elismeri, hogy Oroszország az agresszor a háborúban;
  3. a béketárgyalások során pedig Moszkva egy Oroszországnak kiszolgáltatott bábállamot szeretett volna kreálni Ukrajnából;

szóval hogy ilyen feltételek mellett hogyan is képzeli pontosan a békét, illetve az ahhoz vezető utat a magyar kormány, az nem világos. Az viszont most már igen, hogy ennek a békének mi a neve:

Donald Trump.

Ezt onnan tudjuk, hogy maga Szijjártó Péter mondta hétfőn: „Mind a békének, mind a jó magyar–amerikai kapcsolatoknak a neve Donald Trump nevével egyenlő.” A kormány azt szeretné, hogy a világ egy békésebb hely legyen, és hogy a magyar–amerikai kapcsolatok jól alakuljanak az elkövetkező időszakban, márpedig mindkét ügy szempontjából Donald Trump győzelme lenne kedvező az amerikai elnökválasztáson – közölte New Yorkban.

Azt ő is leszögezte, hogy az amerikai elnök személyéről az amerikaiak döntenek, és a magyar kormány ezt tiszteletben tartva azzal az elnökkel fog együttműködni, amelyiket a nép megválasztja. Ennek ellenére úgy véli: „Amikor Donald Trump volt az Egyesült Államok elnöke, akkor a csúcspontján volt a magyar–amerikai kapcsolatrendszer politikai lába is. És amikor Donald Trump volt az elnök, akkor az erős amerikai vezető személye meg tudta előzni a világon a fegyveres konfliktusok kialakulását.” Szerinte ha Trump lett volna az elnök a háború kitörése idején, akkor nem is tört volna ki a háború, és a közel-keleti krízist is gyorsabban megoldották volna.

Szijjártó hétfőn arról is beszélt New Yorkban, hogy Magyarországot egyre súlyosbodó aggodalommal tölti el a közel-keleti helyzet, ezért mindent meg kell tenni az eszkaláció elkerülése érdekében, hiszen a konfliktus továbbterjedése szerinte világháborús kockázattal jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!