HVG: Ismét több helyen lehalt az országos kompetenciamérés rendszere

2024. március 4. – 19:19

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kezdődött az országos kompetenciamérés, de idén is több helyen lehalt a rendszer, mondták a HVG-nek a megkérdezett tanárok. A lap négy iskolaigazgatóval beszélt, akik megerősítették, hogy több iskolában most sem születtek értékelhető eredmények, ugyanis a rendszer továbbra sem működik megbízhatóan.

A HVG szerint az egyik budai iskolában a magyar matematika első részénél már gondok jelentkeztek, nem jött be egy-egy kép vagy grafikon, ami alapján dolgozni kellett volna. Végül a harmincnégy tanulóból mindössze egy tudott végigmenni a második részen, nem jöttek be a feladatok, nem lehetett továbblépni a következőre, hibaüzenet jelent meg.

Az Oktatási Hivatal szerint március 4. és június 3. közötti időszakban zajlik a mérés, ami már nemcsak néhány tárgyat érint, hanem a matematika, a szövegértés, a természettudomány mellett az idegen nyelvet, a történelmet, a digitális kultúrát is, mindezeket a 4–11. évfolyamos tanulók mindegyike megírja.

Az országos kompetenciamérés 2022-ben zajlott volna először teljesen digitálisan az iskolákban a hatodikos, nyolcadikos és tizedikes diákoknak, de már az első alkalommal sem működött az az informatikai rendszer, amin keresztül a gyerekek bejelentkezhettek volna a felületekre. Emiatt összesen 3600 tizedik évfolyamos tanulónak kellett újraírnia a 2022-es digitális kompetenciamérés tesztjeit.

Az országos felmérésen minden évben adott iskolai korosztályok szövegértési képességét, matematikai eszköztudását, idegennyelv-tudását, illetve mostantól a természettudományos kompetenciáit vizsgálják. A diákok ezért nem kapnak jegyet, a cél a teljesítményük országos összehasonlítása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!