Jakab Péter: Szakma épült arra, hogyan lehet nulla teljesítménnyel, roncspártokkal életben maradni

2024. március 4. – 18:02

Jakab Péter: Szakma épült arra, hogyan lehet nulla teljesítménnyel, roncspártokkal életben maradni
Jakab Péter – Fotó: Partizán / Youtube

Másolás

Vágólapra másolva

„A magyar politikában szakma épült arra, hogyan lehet nulla teljesítménnyel, roncspártokkal életben maradni és lavírozni a parlamentben”– mondta Jakab Péter a Nép Pártján Mozgalom és párt elnöke, a Jobbik egykori vezető politikusa. A Partizánnak adott interjúban arról is beszélt, hogy a Demokratikus Koalícióban árnyékminiszteri pozíciót is ajánlottak neki. A beszélgetést a kegyelmi botrány kirobbanása előtt, januárban rögzítették.

Jakab a 2010-ben, Miskolcon indult politikai pályafutása elejéről elmondta, hogy a Jobbikhoz való csatlakozáskor számára a „hívószó” Szegedi Csanád, a párt korábbi elnökhelyettese és EP-képviselője volt. Szegedi és saját, később kiderült zsidó származásával kapcsolatban arról beszélt, hogy a pártjuknak azzal hivatalosan nem volt semmi problémája. Jakab azonban a 2014-es választás jelöltállítási folyamatánál hiába kapta meg az elnökség támogatását, a párt fél évvel a választás előtt jelezte: „nem merik bevállalni, hogy a Jobbik erős megyéjéből megint egy zsidó származású ember kerüljön előre az Országgyűlésben”.

Jakab Péter Szegedi távozása után nem a Jobbikban, hanem magában Szegediben csalódott, mert szerinte a politikus otthagyta a közösséget, és elkezdett mindent mondani volt pártjára. Szegedivel Jakab azóta sem beszélt. Hozzátette: rengeteg politikusban csalódott, de ezt szerinte el kell engedni.

Elmondta, hogy 13 év alatt egyetlen olyan szövetségese sem maradt, aki ma is ott állna mellette. Legrégebbi politikai szövetségesének korábbi kabinetfőnökét, Molnár Enikőt tartja, aki még 2016-ban állt mellé, ma is őt tartja a saját „háttéremberének, hátországának”.

„Sok mindenkiben megbíztam a Jobbikban, akikre delegáltam feladatokat. Lényegében – azokat leszámítva, akik eljöttek velem a Nép Pártjánba – mindenki a hátamba szúrta a kést”

– mondta. Épp ezért megérti, ha sokan csalódtak a politikusokban, mert ő maga is rengeteg alkalommal élte át ezt. Molnár Enikő szerepéről annyit közölt, hogy vele csapatként működnek együtt, Jakab vele beszéli meg a stratégiáját. „Ez így volt a Jobbikban, és így van most is.” Szerinte a Jobbikban Molnárt nem nézték jó szemmel, úgy kezelték, mint egy Soros Györgyöt. A Partizán interjújában a magánéletről nem kérdezték a politikust, korábban azonban a kormányközeli média többször is foglalkozott Molnár Enikővel és Jakab Péterrel. A politikus többször elmondta: Molnár csak a kollégája, az ügyeit intézi, a napirendjét állítja össze. Molnár Enikőről 2021-ben egy kormányközeli bulvárlap azt írta, hogy Jakab Péter élettársa. Jakab akkor ezt egyértelműen cáfolta, és be is perelte az érintett lapot.

A 2018-as választáskor Jakab Péter azt érezte, hogy Vona Gáborék blöfföltek. Szerinte amennyiben lett volna koordinált összefogás (az ő miskolci választókerületében visszalép a javára az LMP-s jelölt, míg Szél Bernadett körzetében a jobbikos), akkor mindkét körzet nyerhető lett volna, és 2018-ban nincs fideszes kétharmad. „Vona Gábor ekkor egy felmérésre hivatkozva azt állította: egyedül is képesek vagyunk megverni a Fideszt.” Jakab Péter azonban azt állítja, hogy ilyen felmérés soha nem is készült. A politikus szerint Vona 2018-ban nem „hősiességből” mondott le a párt vezetéséről, hanem azért mert a Jobbik-tagság nagyon dühös volt.

„Nem erre számítottunk. Az ígérték, ha tartjuk a sort, megvan a győzelem, de nekünk hazudtak, nagyon hazudtak” – fogalmazott. Szerinte Vona Gábor 2018-ban megmutatta, hogy szavahihető-e, vagy sem.

Jakab Péter magát introvertált embernek tartja: „akkor szólalok meg, ha valami igazságtalanság történik”. Ha azt érzi, hogy jó irányba mennek a dolgok, akkor kikapcsolódásként felül egy lóra, és kimegy a Bükkbe, ahol nem beszél senkivel. Amikor 2018-ban bekerült a parlamentbe, eleinte nem találta közegét. A Jobbik képviselői már rég ott ültek, az „együnk-igyunk, mulassunk urizáljunk” réteget képviselték – mondta. Jakab szerint „az nem az én közegem, én Miskolcról, a melós rétegből jövök”.

Amikor 2020-ban a Jobbik elnökévé választották, beszédében felsorolta, hogy melyik pártársával nem szeretne az elnökségben együtt dolgozni. Erről Jakab azt mondta: Vona mindig megspórolta a konfliktusokat, ő pedig mindent kitett az asztalra. Ezek után többen távoztak is a pártból: Sneider Tamás mellett Varga-Damm Andrea is, aki Jakab szerint az ülésről kiment vécére, de soha többé nem jött vissza, hanem kiírta a Facebookra, hogy kilépett a pártból.

A hatpárti összefogással megvalósított 2022-es választás Jakab Péter szerint nem a programon, hanem sokkal inkább azon úszott el, hogy Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt mögött volt egy kampánycsapat, amelyik a saját feje után ment. „Ott már nem volt fő üzenet, csak az, hogy fölfelé, meg marad a rezsicsökkentés és a határkerítés. És akkor feltettem a kérdést, hogy miért kell kormányt váltani” – mondta.

A Jobbik elnökségéről állítása szerint azért mondott le 2022 júniusában, mert azt tapasztalta, hogy ami elhangzott az elnökségi üléseken, az este megjelent a köztévé híradójában. Szerinte ha a politikai túlélése lett volna a cél, maradt volna a Jobbikban: „Szépen ott vagyok csendben, megvárom, míg két év múlva rájuk omlik az egész, elindulok, megnyerem a tisztújítást, és van egy romhalmaz pártom, amivel majd esetleg a Párbeszéd útjára lépek, és megpróbálok kétszázalékos pártként túlélni” – mondta. Jakab a mozgalma és a saját, DK-val ápolt kapcsolatáról azt mondta: sokszor nem mondanak mást, mint a Demokratikus Koalíció. „Mégis ránk szavaznak az emberek, mert itt nincs Gyurcsány Ferenc, itt Jakab Péter van, neki elhisszük, hogy komolyan gondolja.”

Jakab elismerte, hogy próbálták hívni a Demokratikus Koalícióba, helyet is ajánlottak neki a párt árnyékkormányában.

Azt is megerősítette, hogy a belügyminiszteri posztot szánták neki. Ezt állítása szerint azért nem vállalta, mert „nem egy cseresznye szeretnék lenni a DK tortáján, és ez a torta létezik, de kicsi, piszkosul kicsi”. Szerinte DK-s árnyékminiszterként nem tudna új embereket megszólítani.

Mozgalmával, a Nép Pártjánnal kapcsolatban arról beszélt, hogy nehéz a civil életből „előhúzni” embereket, majd azt mondani nekik, hogy holnaptól egy mozgalom arcává válnak. Akik ezt mégis vállalják, menet közben tanulják meg a politika játékszabályait. Jakab elmondta, hogy 24 ezren jelezték csatlakozási szándékukat, kétezer ember pedig tagja is a mozgalomnak. Terveik szerint az idei önkormányzati választáson 500 fölött lesz a Nép Pártja által állított polgármesterjelöltek és képviselőjelöltek száma.

A politikus beszélt mozgalma legfőbb követeléséről is: a Nép Pártján azt szeretné, ha feloszlatnák a jelenlegi parlamentet, és június 9-én országgyűlési választást is tartanának az országban. Szerinte az ellenzéki pártoknak egységesen ezt kelleni követelniük, illetve kijelenteniük azt, hogy ezt az Országgyűlést „hazugsággal választották meg”. Jakab ezen cél mellett állítana fel társadalmi többséget, és nem „alibizne” a parlamentben.

Jakab kijelentette, hogy a Nép Pártján az azonos nemű párok jogegyenlőségének pártján van, és a házasság kérdésétől sem „zárkózik el”.

Bár korábban azt mondta, hogy az azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe, most arról beszélt, hogy Osváth Zsolt műsora után megváltozott a véleménye. „Megismertem Zsoltot, és azt, hogy ő milyen szépen tud szeretni. Elmondta, hogy neki az a szívfájdalma, hogy nem nevelhet gyereket Magyarországon, és neki lehet ezért kell külföldre menni” – mondta. Jelenlegi véleménye szerint fontosabb, hogy valakinek egy szerető közege legyen, mint hogy egy intézetben kallódjon el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!