Többen is súlyosabb ítéletet kaptak a Gellért-hegyi gázpisztolyos tinirablók közül

2024. március 4. – 15:40

Többen is súlyosabb ítéletet kaptak a Gellért-hegyi gázpisztolyos tinirablók közül
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Hétfőn kapták meg a másodfokú, jogerős ítéletet a 2019-ben még kiskorúként a Gellért-hegyen és a Feneketlen-tónál több rablást is elkövető fiatalok. Az elsőfokú ítélethez képest több vádlott esetében is súlyosabb büntetést szabott ki a bíróság.

Az elsőrendű vádlott 3 év 6 hónap, a másodrendű 3 év 4 hónap fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztést kapott, illetve mindkét vádlottat 4 évre eltiltották a közügyektől. A harmadrendű vádlottnak 2 év 9 hónapot kell majd ülnie fiatalkorúak börtönében. A negyed- és ötödrendű vádlottak esetében némileg enyhült a büntetés, a próbaidő az előbbi esetében 4 évre, az utóbbi esetében 2 évre csökkent.

A rablásokat a vádlottak 2019 novemberében és decemberében különböző felállásokban követték el a Gellért-hegyen és a XI. kerület más részein, például a Feneketlen-tónál. A bűncselekmények elkövetésekor mindannyian kiskorúak voltak, maszkot viseltek, és áldozataik is nagyrészt hozzájuk hasonló korúak voltak. Az egyik rablásnál, 2019. december 11-én menekülés közben az áldozatok irányába elsütötték az egyik fegyvert.

Ahogy azt hétfőn is elmondta Csákvári Mária bírónő, a vádlottak jó családokból származnak, anyagilag nem voltak rászorulva arra, hogy bűncselekményeket kövessenek el. Inkább azért raboltak, hogy

magasabb színvonalon tudjanak bulizni.

Az ügyben öt fiatalkorút vádolt meg az ügyészség többrendbeli fegyveresen, csoportosan, bűnszövetségben, társtettesként elkövetett rablással. A bírónő elmondta, hogy a büntetési célok elérése érdekében muszáj volt a szabadságvesztés kiszabása, ebben egyetértett a másodfokú bíróság az elsőfokú bírósággal. Csákvári Mária bírónő ugyanakkor elmondta, hogy a fiatalok által elkövetett bűncselekmények esetében maximálisan kiszabható több mint 7 év szabadságvesztéshez képest így is enyhének mondható a másodfokú ítélet.

Az öt elkövető közül volt, aki sóhajtozott, volt, aki idegesen dobolt a lábával a padlón az ítélethirdetéskor, de mindannyian elfogadták a jogerős ítéletet. Volt ugyanakkor egy kis intermezzo, amikor a vádlottak egyenként felállva nyilatkoztak arról, hogy elfogadják-e az ítéletet. A harmadrendű vádlott ugyanis azt mondta: „Bírónő, nagyvécéznem kell!”.

A tárgyalást így csak akkor rekesztette be a bírónő, amikor a harmadrendű vádlott visszatért a mellékhelyiségről, és el tudta mondani, hogy elfogadja ő is az ítéletet.

2023 májusában a bíróság első fokon az első- és másodrendű vádlottat 2 év 8 hónap szabadságvesztésre, a harmadrendűt 2 év 3 hónap szabadságvesztésre, a negyedrendűt 2 év – 5 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre, az ötödrendűt pedig 1 év 4 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!