A Tiborcz-közeli sárvári szállodában 200 ezer forint fölött van egy éjszaka, és még a proszektúrát is el kellett bontani miatta

2024. március 2. – 21:18

A Tiborcz-közeli sárvári szállodában 200 ezer forint fölött van egy éjszaka, és még a proszektúrát is el kellett bontani miatta
Az épülő hotel látványterve – Fotó: Market Zrt.

Másolás

Vágólapra másolva

Megnyílt Sárvár legújabb luxusszállodája, az ötcsillagos Melea – The Health Concept Hotel, számolt be róla szerdán a Nyugat.hu. Nagyobb szállásfoglaló oldalakon még nem, de a hotel honlapján már lehet foglalni szobát. Még a legolcsóbb csomagot választva is több mint 200 ezer forintot kell fizetni egy éjszakáért.

Ráadásul nincs is lehetőség négy éjszakánál kevesebb időre menni az újonnan nyílt hotelbe. Egy véletlenszerűen kiválasztott áprilisi hetet nézve így minimum 866 558 forintot kell fizetnie annak, aki meg akarja tapasztalni a Melea-élményt.

Közvetetten ugyan, de a szállodaprojekt több ponton is kötődik NER-közeli vállalkozókhoz, a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és a magyar McDonald’s éttermek üzemeltetőjéhez, Scheer Sándorhoz is, valamint jelentős állami támogatást is kapott. Korábban a Melea azzal került be a hírekbe, hogy a szomszédos telken működő kórház proszektúráját (hullaházát), raktárépületét és egy részen a kerítését is le kellett bontani ahhoz, hogy megépülhessen a luxushotelhez vezető autóút.

Augusztusban derült ki, hogy a Melea-projektet (amit akkor még Moderónak hívtak) 2,5 milliárd forinttal támogatta meg a magyar állam. A Melea – The Health Concept beruházója, az Unione Sárvár Kft. részben az Unione Befektetési Csoport tulajdonában van, aminek tulajdonosi körében benne van Scheer Sándor. Scheer egy cégén keresztül a közbeszerzéseket rendre megnyerő, a Mol-tornyot is építő Market Zrt. kisebbségi tulajdonosa is, de övé a legtöbb magyar McDonald’sot üzemeltető Progress Étteremhálózat Kft. is. Többek között vállalkozásainak értéke alapján tavaly a Forbes szerint Scheer volt Magyarország 17. leggazdagabb embere, több mint 97 milliárd forintos vagyonnal.

A miniszterelnök vejének közvetetten és bonyolult módon ugyan, de szintén köze van a Melea-projekthez. Az Unione Sárvár Kft.-ben 2023-ban 50 százalékos részesedést szerzett a Central European Opportunity II. nevű magántőkealap. Ezt a magántőkealapot menedzseli az Equilor Alapkezelő Zrt., aminek korábban névrokona, az Equilor Befektetési Zrt. volt a tulajdonosa. Az Equilor Befektetési Zrt.-be 2022 augusztusában egy másik érdekeltségén, a Gránit Bankon keresztül vásárolta be magát Tiborcz István. Bár elvileg a két Equilor két különálló cég, pontosan ugyanabba a Pasaréti úti ingatlanba vannak bejegyezve, akárcsak a szintén Tiborcz által tulajdonolt BDPST Group.

Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője január 22-én posztolt videót a Facebookra a luxusszállodához vezető, helyi kórházon átvágó útról. Ebben kissé félrevezető módon azt sugallja, hogy a beruházó Unione Sárvár Kft. az utat kvázi megvette a magyar államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől (MNV Zrt.) potom 10 524 074 forintért. Ebből Tompos gyorsan le is vonja a következtetést, hogy a 2272 négyzetméteres területet nézve így körülbelül 4600 forintos négyzetméteráron jutott hozzá a korábbi kórházi ingatlanhoz a szállodaprojektet vezető cég. Ez azért is félrevezető, mert itt csupán úgynevezett átjárási szolgalmi jogot kapott a beruházó, nem tulajdonjogot. Ezáltal elég nagy ferdítés gyakorlatilag vételárként hivatkozni az utóbbi, kicsit több mint 10 és fél milliós összegre.

A politikus által az MNV Zrt.-től kikért dokumentum szerint 2023. október 25-én abban állapodtak meg az ügyben érintett felek (Sárvári Szent László Kórház, MNV Zrt. a magyar államon keresztül, valamint az Unione Sárvár Kft.), hogy a Melea – The Health Concept nevű beruházás befejezéséhez útkapcsolat létesítésére van szükség. A megállapodásban átjárási szolgalmi jogot alapítottak, amiért a beruházó Unione Sárvár Kft. 10 524 074 forintot fizetett ellentételezésképpen.

Műholdfelvétel az említett sárvári területről, itt még csak zöldterület van a kórház mögött, most már ötcsillagos luxusszálloda. A kórház és az Onyx Luxury Sárvár közötti sávban épült meg az út, a felvételen még látható a mostanra már elbontott, fák között megbújó hullaház és raktárépület – Forrás: Google Maps
Műholdfelvétel az említett sárvári területről, itt még csak zöldterület van a kórház mögött, most már ötcsillagos luxusszálloda. A kórház és az Onyx Luxury Sárvár közötti sávban épült meg az út, a felvételen még látható a mostanra már elbontott, fák között megbújó hullaház és raktárépület – Forrás: Google Maps

Ugyanakkor a beruházó az utóbbi összeg fizetésén kívül azt is megígérte, hogy közel 200 millió forintos ingatlanfejlesztést valósít meg a területen. Ezt az üggyel kapcsolatos kérdéseinkre adott válaszukban részletesen is kifejtik.

Ebből kiderül, hogy többek között modernizálni tervezik a Szent László Kórház ápolási osztályát. Ugyanakkor új, korszerű patológiát is szeretnének építeni a kórháznak, valószínűleg a lebontott proszektúra pótlására. Ezek a projektek a cég közleménye szerint 2024 tavaszára fejeződhetnek be.

A sárvári önkormányzatot is kerestük az üggyel kapcsolatban. Kondora István polgármester arról tájékoztatott, hogy a megállapodásban egyik félként se szerepel Sárvár Város Önkormányzata, így nincs közük az ügyhöz. Mindenesetre csatolta nekünk az előbbi, beruházó által küldött nyilatkozatot a fejlesztésekről.

A Sárvári Szent László Kórháztól azt akartuk megtudni, hogy a holttestek tárolására használt proszektúra lebontása okozott-e problémákat az egészségügyi ellátásban. Arról is kérdeztük őket, hogy megépült-e a beruházó által ígért ideiglenes patológia, és ha nem, akkor jelenleg hogy oldják meg az elhunytak tárolását. Azért lenne erről fontos információt kapni, mert az Unione Sárvár Kft. nyilatkozata szerint a modern patológia megépítése csak 2024 tavaszára fejeződik be. Válaszról egyelőre nem tudunk írni, a kórház közérdekű adatigénylésnek vette a kérdéseinket, így csak a törvényileg előírt határidőn belül kell rájuk reagálniuk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!