Gyertyás felvonulással követeltek valódi gyermekvédelmet Pécsen

2024. március 1. – 21:36

Gyertyás felvonulással követeltek valódi gyermekvédelmet Pécsen
Gyertyagyújtással tiltakoztak a pécsi Széchenyi téren – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

A bicskei áldozatok melletti kiállásként, és a gyermekvédelemben becsületesen dolgozók támogatásáért szerveztek civilek tüntetést péntek kora este a pécsi belvárosban.

A Kossuth térről a város főterére nagyjából 150-en vonultak fel gyertyákkal és plüssmacikkal. Először Papp István családsegítő, aktivista szólalt fel. Szerinte a szociális, lakhatási krízis miatt állami védelembe vett gyermeke útja sokszor önmagában is tragikus, de tüntetés azért van, mert a családból való kiemelésnél is van lejjebb. „Bicskén, a védelem rendszerében váltak áldozattá gyerekek, és a társadalom felnőtt tagjaként bocsánatot kell kérnem tőlük” – zárta beszédét.

„Valódi gyermekvédelmet követelünk, nem könyvek lefóliázását és melegek elleni uszítást” – mondta a legerősebb felszólalásban Martos G. Csongor pécsi pedagógus, passzivista, aki először a pedofília áldozatairól szóló statisztikákat sorolt. Majd kiemelte: „hiába van törvénybe iktatva a gyermekvédelem, ha a hatalomban ahhoz vannak szokva, hogy a mi kutyánk kölkének bármit lehet.”

„Mit tud egy olyan gyerekvédelem, egy olyan kormány, amitől védeni kell a gyerekeket?” – tette fel az egyik központi kérdést slamjében Nemes Márk.

Gyertyagyújtással tiltakoztak a pécsi Széchenyi téren – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gyertyagyújtással tiltakoztak a pécsi Széchenyi téren – Fotó: Gűth Ervin / Telex

„Egyetlen könyvet kellene lefóliázni, az alaptörvényt, mert olyan, mint egy vendégkönyv és minden arra járó hülye beleír valamit” – mondta Turbuk István mielőtt személyes hangvételű slamet olvasott fel.

„Az állam cserben hagyja a gyerekeket. Az én gyerekeimet a ti gyerekeiteket. Akkor is, amikor nem biztosítja a megfelelő oktatást, egészségügyi ellátást és nem törődik a leginkább kiszolgáltatokkal” – kezdte Brumecz Viktória a Társaság A Szabadságjogokért pécsi munkatársa, jogász. „A családokból sokszor jogtalanul kiemelt gyerekek nem kapnak kellő védelmet és segítséget a traumáik feldolgozásához. Sőt, nagyon gyakran azok élnek vissza a kiszolgáltatottságukkal, akiktől védelmet várnak. Az kell, hogy az állam végre lássa el a feladatait.”

Tölgyfa Gergely színész, az első vidéki elbocsátott tanár saját szerkesztésű Hamvas Béla szöveget adott elő az igazságtalanság megtorlásánák hiányáról, és annak romboló hatásáról.

Horváth Genovéva a pénteki tüntetés egyik főszervezője, háromgyermekes anya és aktivista megköszönte a gyermekotthonokban, kórházakban, iskolákban becsületesen dolgozók munkáját. A tüntetés végén felajánlásként begyűjtötték a plüssmacikat, amiket rászorulókhoz juttatnak el.

A cikk szerzője a Pécsről szóló Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője, amire itt lehet lehet feliratkozni.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!