A Libri nem vonja ki a forgalomból Benedek Ágota könyvét, ami miatt bírságot kapott

2024. március 1. – 12:45

Másolás

Vágólapra másolva

Tavaly decemberben hét könyv miatt félmillió forintos fogyasztóvédelmi bírságot kapott a Libri. Az érintett kiadványok között volt Benedek Ágota Állva maszturbálok – Szorongásnapló című könyve is, amelynek büntetése azért különösen érdekes, mert nincs jelen benne a törvény által említett homoszexualitás vagy a nemváltoztatás megjelenítése. Feltételezhetően tehát „a szexualitás öncélú ábrázolása” miatt érkezett a büntetés.

A Libri a Telex érdeklődésére azt válaszolta,

kínálatunk a büntetések hatására nem változik, de az érintett könyvek kihelyezésében a hatályos jogszabályokban foglaltaknak megfelelően járunk el.

Benedek Ágota könyve eddig a könyvesbolt ajánlott könyveinek kiemelt polcán kapott helyet, a válasz alapján feltételezhető, hogy a jövőben jobban eldugják majd.

Az írónő a büntetésről azt mondta, lehangoló és abszurd, hogy a könyve ajánlása büntetést von maga után. „És hát igaz, ami igaz: hiszek az öncélú szexualitásban!” – mondta.

A jogszabály szerint ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani, se ifjúságit, se felnőtteknek szólót, még befóliázva sem. Azt a Libri a Telex kérdésére sem írta meg pontosan, hogy Benedek könyve esetében pontosan miért szabott ki bírságot a Pest Vármegyei Kormányhivatal.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!