Szijjártó a keresztény közösségek védelméről is beszélgetett a pedofilügyben érintett New York-i érsekkel

2024. február 29. – 11:55

Másolás

Vágólapra másolva

Timothy Dolan, a New York-i főegyházmegye érseke – szokás szerint – az ENSZ-közgyűlés margóján fogadta a magyar külügyminisztert. A megbeszélés fő témáit a keresztény közösségek védelme, a közel-keleti helyzet, valamint az Ukrajnában zajló háború adták – ezt a választ adta Magyar Levente külügyi államtitkár arra az írásbeli kérdésre, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter február elején miért találkozott Dolannal New Yorkban.

A külügyminiszter Facebook-oldalán megosztott videóból kiderült, hogy Szijjártó és Dolan régi ismerősként köszöntötték egymást. Szijjártó ajándékként egy karórával lepte meg a bíborost.

Az Mfor írt arról, hogy Timothy Dolan bíboros korábban egy pedofilbotrányban volt érintett. 2012-ben derült ki róla, hogy az előző állomáshelyén, a milwaukeei főegyházmegye vezetőjeként 20 ezer dolláros „lelépési pénzeket” hagyott jóvá a pedofilügyek miatt az egyházból távozni kényszerült papoknak.

A milwaukeei főegyházmegye akkor azzal védekezett, hogy ezzel a pénzzel meggyorsították a pedofília gyanújába keveredett papok távozását. Nem sokkal azután, hogy Dolant New Yorkba helyezték át, a milwaukeei főegyházmegye csődöt jelentett, miután 570 állítólagos áldozat a nyilvánosság elé állt azzal, hogy szexuális abúzus érte őket a papok részéről.

Szijjártó és Dolan találkozójával kapcsolatban Vadai Ágnes, a DK képviselője azt a kérdést tette fel a külügyminiszternek, hogy: „Miért gondolta fontosnak, hogy hivatalos útján – melyet az adófizetők állnak, akik nem megosztottak pedofíliaügyben, hanem visszataszítónak tartják azt – találkozzon egy amerikai egyházi pedofilbotrány egyik szereplőjével?” Szijjártó helyett végül az államtitkára adott rá rövid magyarázatot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!