Mert nem csak szörnyek járnak odakint. Mi is ott vagyunk.

2024. február 29. – 10:27

Mert nem csak szörnyek járnak odakint. Mi is ott vagyunk.
Kép: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Másolás

Vágólapra másolva

Évekkel ezelőtt egy dunántúli város művelődési házában szerveztek gyermekjogi programot, előadásokkal, szakmai beszélgetésekkel. Az egyik meghívott, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány munkatársa a gyerekekkel szembeni szexuális erőszak témáját is érintette. Beszélt a pedofíliáról, azokról a tévhitekről, amelyek az elkövetőket övezik, és arról, hogy milyen fontos lenne, hogy ne csak a szakemberek, hanem az átlagemberek is jobban értsék a jelenséget.

Az előadást egy nyugdíjas rendőr is hallgatta a nézőtérről, és végig nem hagyta nyugodni a gondolat, hogy talán az unokája is érintett lehet.

„A kisfiú egy ideje fura dolgokat rajzolt, és olyan történeteket mesélt, amiket senki sem értett. A viselkedése is megváltozott, de úgy voltak vele, hogy majd elmúlik”

– olvasható a Hintalovon hírlevelében.

Az előadás után a nyugdíjas rendőr hazament, elkezdte kérdezgetni az unokáját és visszakereste a rajzait. Másnap bement a kapitányságra, és feljelentést tett. Amikor a történtekről később levelet írt az alapítványnak, már folyamatban volt a büntetőeljárás egy rokonnal szemben, aki korábban rendszeresen vigyázott a kisfiúra.

A történet jó példa arra, hogy mennyire nehéz felismerni, ha bántalmaznak egy gyereket a környezetünkben. A gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekről keveset tudnak az emberek, nem véletlenül, hiszen kevés a kutatás, alig van megbízható adat, az áldozatok rejtőzködnek, az elkövetők jó része ellen sosem indul eljárás – írja honlapján a Hintalovon.

„Hiszünk abban, hogy önmagában az aggodalom és a féltés nem elég ahhoz, hogy a gyerekek biztonságban és jól legyenek. Ahhoz, hogy a gyerekeket megvédjük és a jogaikat érvényesíteni tudjuk, elsősorban tudásra van szükség. Olyan ismeretekre, amik segítenek abban, hogy jól értsük a gyermekbántalmazások természetét, az elkövetőket és az erőszak következményeit”

– teszik hozzá.

Ennek érdekében a szervezet összegyűjtött minden naprakész tudást a pedofíliáról, és egy 1,5 órás, bárki által ingyenesen elvégezhető online képzést indított, hogy jobban értsük, és felismerhessük, ha ilyen jelenséggel állunk szemben. „Mert nem csak szörnyek járnak odakint, hanem mi is ott vagyunk! A gyerekek jólléte, védelme és biztonsága a mi felelősségünk is” – írják.

A Hintalovon célja, hogy Magyarországon minden 10. ember megismerje ezt az anyagot. Szerintük „így lehetne biztosítani azt, hogy minden gyerekek körül legyenek olyan felnőttek, akiknek szemük van arra, hogy észrevegyék, és fülük arra, hogy meghallják, ha egy gyerek segítségre szorul”.

Az online képzéssel kapcsolatos további információk itt érhetőek el.

A gyermekvédelem azután került előtérbe, hogy kiderül, Novák Katalin a pápalátogatás ürügyén elnöki kegyelemben részesítette a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesét, aki zsarolással kényszerítette az otthon több lakóját, hogy vonják vissza a pedofil igazgató ellen tett vallomásukat. Az ügybe belebukott a köztársasági elnök, a kegyelmet ellenjegyző korábbi igazságügyi miniszter, Varga Judit, valamint lemondott Balog Zoltán, a Református Egyház zsinati elnökségét, püspöki címét azonban megtartotta.

A botrány kirobbanása után online influenszerek százezres tömeget megmozgató tüntetést szerveztek a Hősök terén, az Odakint most szörnyek járnak című rendezvényt követően pedig néhány nap alatt több mint 200 millió forintot gyűjtöttek össze az Utcáról Lakásba Egyesületnek. További cikkeinket a K. Endre-ügyben itt olvashatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!