Füvezési szokásairól mesélt egy hallgató, több mint 6 millióra büntette meg a Médiatanács Balázsék műsorát

2024. február 29. – 12:47

Másolás

Vágólapra másolva

Pozitív módon jelenítette meg a kábítószer-használatot a Rádió1 Balázsék című műsorának tavaly október 26-i adása, emiatt a médiaszolgáltató ismét bírságot kapott, írja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tájékoztatása alapján az MTI. A Balázsék így az elmúlt hat évben már tizenhárom alkalommal sértette meg a médiatörvény kiskorúakat védő rendelkezéseit.

Az NMHH ezúttal azt kifogásolta, hogy a műsorban egy Amszterdamból betelefonáló hallgatóval beszélgettek élő adásban, aki arról számolt be, hogy éppen füves cigarettát szív, a műsorvezetők pedig érdeklődéssel hallgatták a beszámolót, majd kérdezgetni kezdték a férfit, hogy még több információt szerezzenek az állapotáról, és megdicsérték a szerkesztőasszisztenst, amiért egy ilyen szórakoztató betelefonálót, egy „igazi gyöngyszemet” kapcsolt adásba.

„Egy bátor ember, aki a sonkás-sajtos toast helyett csütörtök reggel valami mást választott”

– kommentálták Balázsék a hallottakat.

A Médiatanács azonban úgy ítélte meg, hogy a kiskorúak védelme szempontjából aggályos volt, hogy a műsorszámban ellenpontozás vagy kritika nélkül mutatta be a kábítószer-fogyasztást, egyfajta pozitív viselkedésformaként. Hozzátették, hogy a műsorban korábban azon élcelődtek, hogy Kambodzsában egy ittas turista egy majommal fajtalankodott, amiről a férfi társai videófelvételt is készítettek, ez pedig szintén káros hatással lehetett a kiskorúak személyiségfejlődésére.

A műsort III. korhatári kategóriába sorolta a Rádió1, a hatóság szerint viszont az abban bemutatott témák nem voltak a 12-16 éves korosztálynak valók, „a műsorvezetők a hallottak feldolgozását nem könnyítették meg, nem segítették a védendő korosztályt a helyes értelmezésben”. A műsorszámot a 16 éven aluliak számára nem ajánlott, azaz IV. korhatári kategóriába kellett volna sorolni, és csak 21 óra után lehetett volna közzétenni.

A Médiatanács a klasszifikációs rendelkezések megsértése miatt 6 150 000 forint bírsággal sújtotta a Rádió1-et, emellett a jogsértés ismételtsége miatt 150 000 forint bírságot róttak ki a vezető tisztségviselőjére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!