Nem adják ki, hogy ki és miért engedélyezte K. Endre házi őrizetét

2024. február 29. – 12:03

Másolás

Vágólapra másolva

Írásbeli kérdést adott be Tuzson Bence igazságügyi miniszterhez Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője azzal kapcsolatban, hogy ki és miért engedélyezte K. Endre házi őrizetét. A parlament oldalán Tuzson helyett Répássy Róbert államtitkár válaszolt és a személyes adatok védelmére hivatkozva nem árult el erről semmit, írja a 24.hu.

„Tájékoztatom, hogy a kegyelmi eljárásokban egy konkrétan meghatározott személlyel kapcsolatos adatok személyes adatok, illetve azon belül is az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 3. § 4. pontja szerinti bűnügyi személyes adatok, melyek megismeréséről a büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény 100. § (1) és (2) bekezdése, valamint a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról szóló 2013. évi CCXL. törvény (továbbiakban: Bv. tv.) 26. § (1) bekezdése rendelkezik”

– írta Répássy.

K. Endre, a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettesét, akit pedofil bűncselekmények eltussolásáért és kényszerítésért ítéltek 3 év 4 hónap börtönre, valószínűleg még a kegyelmi ügy kirobbanása előtt kiengedték a börtönből, és házi őrizetbe kerülhetett.

Répássy korábban arra sem válaszolt, hogy Varga Judit igazságügyi miniszterként támogatási javaslattal vagy anélkül terjesztette fel Novák Katalin Köztársasági elnöknek K. Endre kegyelmi kérvényét. Amikor a momentumos Lőcsei Lajos a parlamentben kérdezte, azt válaszolta: „bármennyire is szeretném megvédeni a munkatársaimat, én sem tehetem meg, hogy kegyelmi ügyben személyes adatokról beszámoljak”. Répássy jogértelmezése szerint tehát erre a kérdésre még közadatigénylés esetén sem adhat választ az Igazságügyi Minisztérium.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!