444: K. Endrét presbiterré választhatta a Bicskei Református Egyházközség a szabadulása után

2024. február 29. – 07:05

Másolás

Vágólapra másolva

A szabadulása után tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották K. Endrét. A pedofíliában bűnsegédlet miatt elítélt gyermekotthoni igazgatóhelyettes a napokban azonban lemondott tisztségéről, tudta meg a 444.

A lap Viczián Miklós, a Magyarországi Református Presbiteri Szövetség tiszteletbeli elnöke Újszövetségből idézett soraira hivatkozva felsorolta, milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy presbiternek: többek között feddhetetlennek, tisztességesnek, a viszálykodást kerülőnek kell lennie.

A református egyházközségek hat évre választják meg a döntéshozó testületet, a presbitériumot, melynek tagjai az egyházközséget érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal például a költségvetés és az alkalmazottak felvételének ügyében.

A gyülekezetek presbitereinek listáját gyakran az interneten is közzéteszik, ez nem titkos információ, a 444 szerint ez korábban a Bicskei Református Egyházközségnél is megtörtént, az előző, 2017-es választás alkalmával is nyilvánossá tették a presbiterek és pótpresbiterek névsorát a Facebookon. A 2023-as bicskei presbiterválasztás eredményei viszont nem elérhetők.

A lap több egyházkerületi vezetőtől is próbált információkat szerezni K. Endre presbiterré választásáról, de senki nem akart nyilatkozni, végül egy vasárnapi istentisztelet hirdetésére bukkantak, amely K. Endre presbiteri tisztről való lemondásának bejelentéséról is szólt.

Az istentiszteleten valóban kihirdették, hogy változás történt a presbitérium összetételében, a presbiter neve viszont nem hangzott el. A lap úgy tudja, a presbiterválasztás előtt az egyik jelölt rákérdezett, hogy igaz-e a szóbeszéd az elítélt K. Endréről, a tiszteletes erre azt válaszolta, hogy igen, de kegyelmet kapott, és különben is ártatlanul vádolták meg.

Azt nem lehet tudni, hogy a lemondást hozó presbiteri gyűlést a titkolt presbiter indítványozta-e, esetleg a lelkész.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!