Egy friss ítélet szerint az állami szervek tétlenül nézték, hogyan bántalmazzák a gödi speciális otthon lakóit

2024. február 28. – 20:47

Másolás

Vágólapra másolva

Elmarasztalta a Fővárosi Törvényszék a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságot (SZGYF), a Pest Megyei Kormányhivatalt és a Kulturális és Innovációs Minisztériumot (az emberi erőforrások minisztériumának jogutódját – EMMI) keddi ítéletében a Topház speciális otthon ügyében. Az ítélet szerint súlyosan sérült az otthonban élők szabadsághoz, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz, valamint oktatáshoz való joga – írja a hvg.hu.

Az állami fenntartású intézményben a fogyatékkal élő 220 lakó esetében számolt be súlyos jogsértésről 2017-ben a pert elindító Validity Alapítvány.

A civil szervezet beszámolója szerint az ügyben eljáró bíró kiemelte, hogy az állami szervek nem látták el megfelelően a feladataikat. Az SZGYF, a kormányhivatal és az EMMI „tétlen megfigyelőként” nem tettek azért, hogy a Topházban elhelyezett, fogyatékkal élő emberek jogai tiszteletben legyenek tartva.

A szervezet hét éve hozta nyilvánosságra jelentését a gödi intézményben uralkodó állapotokról: több lakót kényszerzubbonyban vagy megkötözve találtak, emellett bántalmazással és elhanyagolással vádolták a fenntartót.

A magyar kormány ezután kiszervezte az intézmény fenntartását a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak, ekkor nevezték át a Topházat Gondviselés Házává. Aztán 2019-ben újabb eljárás indult, amikor szexuális erőszakkal és gyerekveréssel vádolták meg az intézmény dolgozóit.

Az elmarasztaló ítéletet fontos lépésnek tartja a Validity, de a szervezet szerint ez semennyire nem oldja meg a problémákat. A szervezet hozátette, a Topházhoz hasonló zárt ajtós intézmények túl nagy kockázatot jelentenek a kiszolgáltatott helyzetben lévőkre nézve.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!